De veelzeggende titel: 'Kwam een vrouw bij de slijterij.'

Ooit was Bonnie St. Claire (71) beroemd om hits als Dokter Bernhard, Pierrot en Bonnie kom je buiten spelen.

Na 2004 kwam ze echter vrijwel alleen nog in het nieuws met niet al te flatteuze foto's bij de glasbak en door alcohol-gerelateerde incidenten.

Article continues after the ad

Leverbeschadiging

Die waren niet mis: ze kreeg 20 dagen gevangenisstraf omdat ze voor de derde keer een auto-ongeluk had veroorzaakt onder invloed van alcohol. Eerder had ze al eens een taakstraf gekregen voor het veroorzaken van een ongeluk onder invloed van alcohol. De drank trok bovendien een zware wissel op haar lichaam: in 2008 moest ze worden opgenomen met een ernstige leverbeschadiging, iets wat haar er overigens niet van weerhield om door te drinken.

Cold turkey afgekickt

Kun je daar nog van terugkomen? Jawel, Bonnie drinkt sinds 1 oktober 2018 geen alcohol meer. "Op eigen kracht, zonder hulp van buitenaf, heb ik doorgezet", zegt ze. "Ik ben trots op mijzelf. En het heeft heel bevrijdend gewerkt om in mijn eigen woorden op te schrijven hoe ik mijn leven heb geleefd, zonder dingen uit zijn verband te rukken."

Veelbewogen leven

In het boek vertelt ze hoe het loskomen van haar drankverslaving haar de kans heeft geboden haar familie terug te krijgen en haar huwelijk te redden. Verder gaat Bonnie in op andere dieptepunten in haar leven en dat zijn er nogal wat. Een abortus, een miskraam, financiële tegenslagen, haar stormachtige liefdesleven, de jarenlange vete met haar ontdekker Peter Koelewijn, de ruzie met haar familie, het komt allemaal langs in 'Kwam een vrouw bij de slijterij'.

Jus en witte wijn

Het is een hier en daar pijnlijk eerlijke autobiografie geworden. "Ik denk dat ik het drinken heel lang heb kunnen volhouden omdat ik rustig dronk en geen zuipschuit pur sang was," zegt ze in de Telegraaf. "In de jaren dat ik zogenaamd gestopt was, gebeurde het wel dat ik flesjes jus d’orange met witte wijn erin meenam voor onderweg als ik naar een optreden moest."

Bonnie: "Ik hoop dat mensen als ze het boek lezen begrijpen waarom mensen soms verslaafd raken aan drank, en wat het met je doet. Ik denk dat ze daarna nooit meer op straat dat soort dingen naar mij zullen roepen."

"Bij sommige passages heb ik echt gehuild", zegt St. Claire. "Het schrijven werkte heel louterend. Ik kwam er wel achter dat ik alle dieptepunten goed heb verwerkt, zoals dat hoort. Ik zie nu dat ik altijd heel consequent ben geweest, ook als dat mij pijn deed."

'Het verleden kun je nooit wegpoetsen en omkijken met spijt is zonde van je tijd'

Hoewel ze droog staat, weet ze dat ze nooit meer van het stempel alcoholist afkomt en daar berust ze in. "Ik ben gelukkig, ik tel mijn zegeningen en ik ben blij met alles wat ik nu heb. Het verleden kun je nooit wegpoetsen en omkijken met spijt is zonde van je tijd."

Foto's (c) Bonnie St. Claire, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in