Happy 25th voor de fashion royal!

Wat doet een moderne prinses zonder uitzicht op de troon? In het geval van Maria-Olympia van Griekenland en Denemarken is het halfslachtig studeren, enthousiast netwerken, een modellencarrière onderhouden en fashionprojecten uitbroeden.

Het oudste kind van kroonprins Pavlos van Griekenland en zijn vrouw Marie-Chantal is onder andere een van de gezichten van Louis Vuitton.

Article continues after the ad

En afgaand op haar socials is haar leven een wervelwind van vakanties, feestjes, zwembaden...

... en hondjes (waaronder haar teckel Eccho), dus dat ze niet tot een regerende monarchie behoort (Griekenland is al jaren een republiek) is vermoedelijk niet zo heel erg.

"Ik zit er een beetje tussenin," zegt ze in The Telegraph. "Ik weet dat ik geluk heb dat ik kan doen wat ik wil, dat ik gewoon over straat kan, zonder bodyguard. Ik kan dragen wat ik wil, ik kan korte rokjes aan. Als je deel gaat uitmaken van het openbare leven, moet je je anders gaan gedragen."

Olympia en haar broer Achileas op het feest voor de 50ste verjaardag van kroonprins Frederik van Denemarken

Ze weet wat het is, van familiebezoeken in Madrid en Kopenhagen. Via haar vader zijn koningin Margrethe van Denemarken en oud-koningin Sofia van Spanje oudtantes. Een van haar overgrootmoeders was Ingrid van Zweden, de ander Frederica van Hannover.

Ook een Royal Wedding is haar niet vreemd, ze was een van de gasten op het huwelijk van prinses Eugenie van York en Jack Brooksbank. Olympia loopt hier naast haar ouders. 

De eerder dit jaar overleden prins Philip, de man van koningin Elizabeth, is geboren in Mon Repos op Corfu, waar ook Olympia's vader Pavlos ter wereld kwam. "Het duizelt me als ik het probeer te doorgronden," zegt ze. "We zijn bij Mon Repos geweest tijdens een vakantie, maar we konden er niet in, het zat helemaal dicht. Het is heel jammer dat het geen museum is."

Dat is het inmiddels wel, maar ze is er niet meer geweest: Olympia's leven speelt zich meer af in New York en Londen. Ze houdt veel van haar opa, voormalig koning Constantine, die volgens haar een groot verhalenverteller is: "Mijn moeder neemt hem wel eens op met haar telefoon, we zijn een luidruchtige familie.

"Hij was nog maar 23 jaar toen hij op de troon kwam en het moet heel moeilijk zijn geweest om zo jong koning te worden en zo snel daarna al verbannen te worden."  

Constantine en zijn vrouw Anne-Marie wonen inmiddels als burgers weer in Griekenland, in Porto Cheli in de Peloponnese, niet zo heel ver van het vakantiehuis van de Oranjes, met wie ze bevriend zijn. Olympia brengt er met de rest van de familie elke zomer een paar weken door, bij haar opa en oma (deze foto is uit 2014).

Haar vader zou ze de terugkeer naar de monarchie gunnen. "Hij was twee toen ze moesten vertrekken en hij is zo'n vriendelijke, lieve man – dat zou ongelofelijk voor hem zijn. Iedereen zou zijn spullen pakken en hem volgen. Ik zou dat doet. Ik denk daar vaak aan. Het zou mijn familie zo gelukkig maken."

Hier Olympia met haar opa op een privékiekje.

Er zou voor haar echter ook een keerzijde aan zitten: "Als ik in Griekenland zou gaan wonen, zou mijn leven krankzinnig anders zijn," zegt ze. "Maar tegelijk ook weer niet zo anders, want mijn moeder heeft me opgevoed met het idee dat ik me te allen tijden moet gedragen. Zeker nu iedereen een cameramobieltje heeft. Altijd aardig zijn tegen iedereen, altijd beleefd zijn."

Dat komt van pas in de liefde: Olympia heeft al zo'n twee jaar een relatie met Peregrine Pearson, zoon van burggraaf Cowdray en erfgenaam van de Pearson uitgeverij. Het is een verkering met weekendjes in landhuizen bij aristovrienden, dus dan komt die opvoeding goed van pas. "Mijn moeder maakte er een spelletje van: wie de beste manieren had, mocht op dinsdag kiezen wat we aten, zoiets. We zijn allemaal bloedfanatiek, dus…"

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in