Even wegdromen bij de nieuwe lichting debutantes.

Hoewel het misschien niet meer van deze tijd is, was er ook dit jaar weer een lange wachtlijst voor de ballotagecommissie van het Queen Charlotte's Ball dat afgelopen weekend in One Whitehall Place werd gehouden.

Om mee te mogen doen moesten de kandidaten het voorafgaande jaar allemaal flink aan de slag voor goede doelen. Daarnaast ondergaan ze een rigoureus selectieproces en moeten ze etiquetteklassen en dansenlessen doorlopen.

Article continues after the ad

Maar dan heb je ook wat: zo'n twintig meisjes tussen de 17 en 20 maakten in stijl hun debuut in de society. Het was allemaal héél Downton Abbey, maar dan 100 jaar later.

Het Queen Charlotte's Ball is traditioneel het laatste bal van 'the season' voor het academische jaar weer begint.

Het bal werd voorheen gehouden als de adel terugkwam in de hoofdstad, na het jachtseizoen. De huidige lichting heeft de datum wat naar voren geschoven en gebruikt het meer als fundraiser voor een goed doel (kaarten gaan vanaf 2500 pond) en als moment om hun etiquetteklasjes in de praktijk te brengen.

Wat nog altijd hetzelfde is gebleven, is het netwerken tussen gelijkgestemden in de hoop op een leuke match.

De debs van 2021 droegen jurken van Mignonette en juwelen van Van Cleef & Arpels.

Koning George III introduceerde het bal als feestje voor de verjaardag van zijn vrouw, Charlotte van Mecklenburg-Strelitz en gebruikte het toen al als fundraiser voor een hospitaal waar vrouwen konden bevallen.

George III werd opgevolgd door George IV, William IV, koningin Victoria, Edward VII, George V, Edward VIII, George VI en dat was de vader van de huidige Queen, koningin Elizabeth. Deze foto is van het bal in 1949. 

Tot 1958 werden de debutantes ook daadwerkelijk aan het hof gepresenteerd, tot Elizabeth kreeg ingefluisterd dat het niet meer van deze tijd was. Prins Philip noemde het 'bloody daft' en prinses Margaret weeklaagde 'dat elke snol in Londen nu toegang heeft'. De Queen trok haar conclusie en schafte het voorstellen-aan-de-soeverein onmiddellijk af. Deze foto is uit 1954. 

De debutantes worden tegenwoordig voorgesteld aan de betalende gasten en buigen nu hilarisch genoeg voor een enorme Queen Charlotte taart – zeg niet dat de adel geen humor heeft. Het exemplaar van deze editie was gemaakt door Fehmee John. Taart eten wordt er overigens niet gedaan, de debs zijn als de dood dat er iets met hun witte jurken gebeurt.

Het bal wordt tegenwoordig steeds op een andere plek gehouden en heeft ook al plaats gehad in Shanghai en Dubai. Ook de debutantes zijn internationaler en komen uit rijke en beroemde families wereldwijd. Samen met Le Bal, het debutantenbal van Parijs, is het een van de laatste overgebleven grote debutantenbals in Europa. Ook Nederland kent nog zo'n societymoment: het Wiener Bal in Noordwijk. 

Foto's (c) Getty Images, ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in