Prinses Mabel en koningin Máxima bij de VN
Prinses Mabel en koningin Máxima bij de VN

Team Oranje was goed vertegenwoordigd in New York.

Als je tien jaar lang de wereld bent overgevlogen, door exotische akkers hebt geprakt en talloze kleine ondernemers hebt bezocht in het kader van 'iedereen toegang tot financiële diensten' is dat reden voor een piepklein feestje.

Koningin Máxima (in een Zimmerman met polkadots) was dan ook het stralend middelpunt van een bijeenkomst bij de Verenigde Naties, waar prinses Mabel – met een eigen agenda bij de VN - zich bij aansloot, om haar schoonzusje even te feliciteren.

Article continues after the ad

Het is iets om trots op te zijn, dan de koningin naast haar taken in Nederland internationaal zo inhoudelijk bezig is en ook echt dingen voor elkaar krijgt. Máxima werd dan ook uitbundig geprezen voor haar inzet door VN-baas António Guterres: "Zij heeft dit onderwerp echt op de agenda gezet en onder de aandacht gebracht. De afgelopen tien jaar hebben een enorm verschil gemaakt."

Hoewel er eerder werd gespeculeerd dat tien jaar wellicht een mooi moment voor iets anders was, wil Máxima nog een tijdje doorgaan met haar VN-werk "want er moet nog veel werk worden verzet om daadwerkelijk iedereen in de wereld toegang te geven tot verzekeringen, sparen, geld overmaken en leningen."

Niet alleen Guterres was zeer te spreken over Máxima, ook Wereldbank-president David Malpass, ministers uit Indonesië en Tanzania, en de CEO’s van PayPal en MasterCard uitten hun lof. Ze prezen haar 'krachtige persoonlijkheid, die flink kon aandringen om zaken voor elkaar te krijgen, maar die echt hart had voor haar werk en nauw betrokken bleef bij de landen die ze had bezocht.'

Koning Willem-Alexander zat tijdens de bijeenkomst nog net niet te glimmen op de eerste rij. "k ben erg trots op het werk dat ze doet voor de secretaris-generaal en ik weet ook hoe belangrijk het voor haar is," zei hij tegen de Nederlandse media. Het motiveert haar en ze is op een goede manier bezig waardoor ze ook haar andere werk in Nederland heel goed kan doen."

Hij gaf aan dat het VN-werk van Máxima ook voordelen heeft voor hem. "A happy wife, a happy life", aldus Willem-Alexander. "Ze heeft een heel goede balans voor haar totale werkzaamheden, zowel als koningin als hier als VN-gezant, én als moeder. Het is ontzettend interessant en ze bereikt heel veel: 1,4 miljard mensen inmiddels over de tien jaar en nog 1,7 miljard mensen te gaan. Er is nog veel werk om te doen. Gelukkig kan ze er nog een tijdje mee doorgaan."

Prinses Mabel was bij de VN om tijdens een forum met Filippo Grandi, Commissaris voor de Vluchtelingen,  aandacht te vragen voor kindhuwelijken die vaak het gevolg zijn van een humanitaire crisis. Ouders of familie zien onder die omstandigheden – onzekerheid, armoede, zwakker sociaal netwerk – vaak geen andere uitweg om het meisje te beschermen dan door haar uit te huwelijken, waarmee ze feitelijk haar vrijheid kwijt is. Dit is iets waarvoor Mabel zich met Girls, not Brides inzet. 

Foto's (c) ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in