Vergaap je aan een wolk 'vuurvliegjes' uit… Nederland!

Bilbao in Baskenland is op zich al de moeite van een bezoek waard. De stad ligt aan de rivier Nervion en is een stop op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

En je vindt er een van de vier fabuleuze Guggenheim-musea, het Museo Guggenehim de Bilboa, ontworpen door Frank Gehry.

Article continues after the ad

Verder kun je er je hart ophalen aan de Mercado de la Ribera, de overdekte markt aan de rivier (links), architectuur van barok tot Jugendstil, überhip design en verrassend hippe hotels.

De leukste wijk om te boeken is Casco Viejo in het oude stadscentrum, van waaruit het Guggenheim en de andere bezienswaardigheden goed te belopen zijn.

Ook best lekker aan Bilbao: geen zinderende hitte, maar meer een gematigd zeeklimaat, zodat je er daadwerkelijk iets kunt doen zonder te bezwijken.

Mocht je zin hebben gekregen, probeer er dan op 1, 2 of 3 juni te zijn. In het centrale park van de stad is dan 's avonds het eerste duurzame én stille 'vuurwerk' ter wereld te zien: Spark.  

Nederlandse kunstenaar, ondernemer, uitvinder en ontwerper Daniel Roosegaarde laat een wolk van 50x50x30 bubbels die van bio-afbreekbaar materiaal zijn gemaakt door de lucht dwarrelen en dansen op de wind (mits het niet stormt, kunnen we ons zo voorstellen).

Die wolk wordt belicht door een lichtinstallatie en krijgt verder nog wat  'Roosegaarde-magie'.

Het kunstwerk is gebaseerd op vuurvliegjes, een zwerm vogels en het heelal vol sterren en de techniek is een duurzaam alternatief voor vuurwerk dat erg veel fijnstof en vervuiling met zich meebrengt (nog even afgezien van bange dieren en vandalisme).

"Het moeilijkste was om een nieuw gevoel van vieren op te wekken, iets wat sprookjesachtig is en toch wel goed voor mens en dier is," zegt   Roosegaarde tegen Bright. "Na twee jaar experimenteren kwamen we op het ontwerp van Spark."

Foto's (c) Getty Images, Studio Roosegaarde 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in