Wat doe jij met het etiket 'hand wash only' in je kleding? Volg je braaf het voorschrift of trek je je er niets van aan?

Een vriendin multitaskt onder de douche: onder de warme stralen doet ze haar handwasjes. Beetje wasmiddel erbij, uitspoelen en klaar. Maar hoe simpel dat ook klinkt, ik heb het jarenlang vertikt om kleding op de hand te wassen. Ik gooide het gewoon in de wasmachine die ik instelde op het ‘zachtste’ programma en ik kocht geen al te delicate dingen die die aanpak vast niet zouden overleven. 

Hekel

Ik heb namelijk een hekel aan de vermelding ‘hand wash only’. Lange tijd dacht ik dat kledingfabrikanten dat er gewoon in naaiden om niet verantwoordelijk gehouden te worden als hun kleding de wasmachine eventueel niet zou overleven. En hoewel dat wel een beetje waar is, is op de hand wassen toch belangrijk voor veel soorten weefsel die tegenwoordig worden gebruikt. Zeker voor kleding gemaakt van lichte materialen die gevoeliger is voor pluizen (of ‘pilling’ zoals ze het in het Engels noemen).

Kasjmier, zijde en kant moet je altijd op de hand wassen, anders gaat het mis. Als er ‘dry clean only’ in staat, kun je ze meestal wel veilig thuis op de hand wassen(probeer dan alleen even of ze kleurecht zijn). Dat geldt ook voor kleding met versieringen als kraaltjes en lovertjes. 

Article continues after the ad

Basisregels

Ondanks mijn weerstand is op de hand wassen helemaal niet zoveel werk, als je de basisregels volgt:

  • Vul een teil of wasbak met water – heet voor katoen en synthetisch, koud voor kasjmier, zijde en kant.
  • Voeg een beetje wasmiddel toe dat geschikt is voor delicate weefsels. Zorg dat dat goed opgenomen is door het water en doe dan je kleding erin.
  • Laat tien minuten staan en spoel het dan goed uit.
  • Doe het kledingstuk tegen de rand van de teil of wasbak om het water er zachtjes uit te duwen. 
  • Uitwringen is geen goed idee, daarmee beschadig je de vezels van de stof en soms ook de pasvorm.
  • Leg plat neer om te drogen.

Kind kan de was doen! Hoewel mijn vriendin het dus niet echt volgens de regels van de kunst doet, is haar manier best een optie, als je er maar niet te ruw mee omgaat. En: de wasmachine kan best een keertje. Stop je was dan in zo’n beschermzak die ook voor bh’s wordt gebruikt en gebruik het zachtste programma op het laagste toerental. Je ‘hand wash only’ kleding zal je dankbaar zijn.

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in