Zó zorg je dat verlies van een dierbaar sieraad niet dubbel verdriet oplevert. 

Natuurlijk hebben sieraden materiële waarde. Toch weegt vaak zwaarder van wie je het sieraad hebt gekregen en wat de sentimentele waarde ervan is.

De ring die je moeder altijd droeg, het opalen hangertje van je oma dat twee wereldoorlogen overleefde, de armband die je kreeg toen je moeder werd - voor veel vrouwen heeft elk sieraad een eigen verhaal.

En dat maakt verlies, of dat nu door een ongelukje of diefstal komt, ook zo pijnlijk. Helemaal als blijkt dat het niet onder je verzekering valt. Hoe zit dat? 

Schade aan spullen

Een inboedelverzekering dekt schade aan de spullen in je huis. Voor bijzondere, duurdere bezittingen is die dekking niet altijd voldoende. Wie sieraden, instrumenten, audioapparatuur of computers goed wil verzekeren, moet op zoek naar een aparte kostbaarhedenverzekering. Anders zijn jouw mooie spullen niet of maar gedeeltelijk gedekt. 

Article continues after the ad

Wat is voor jou de beste en goedkoopste woonverzekering?

Een standaard inboedelverzekering kent meestal een maximum vergoeding voor dure spullen die kapot of verloren gaan. Daarnaast is, zeker in de grote steden, diefstal van sieraden, audio-apparatuur en andere dure spullen maar beperkt gedekt.

Voor sieraden ligt de maximale dekking tussen de 2500 en 6000 euro. Unigarant en ANWB gaan tot 7500 euro, terwijl verzekeraar Klaverblad echt een uitschieter is met een maximale dekking van 30 duizend euro.

Audioapparatuur, computers, muziekinstrumenten, kunst en antiek zijn in de meeste basis inboedelverzekeringen tot 15 duizend euro gedekt. Hoewel ook hier een handvol verzekeraars meer biedt. Onder andere FBTO, Hema en Centraal Beheer zijn de uitschieters die tot 35 duizend euro uitkeren.

Kostbaarheden bijverzekeren

Heb je spullen in huis die meer waard zijn, dan biedt een kostbaarhedenverzekering dus een betere dekking tegen schade en verlies. De premie hangt af van de waarde die wordt verzekerd. Bij Ohra, bijvoorbeeld, betaal je jaarlijks 22,39 euro voor elke duizend euro waarde die je wilt verzekeren. Een dekking van maximaal drieduizend euro kost dus 67,17 euro per jaar.

De dekking van een kostbaarhedenverzekering geldt vaak ook buitenshuis. Een inboedelverzekering beschermt slechts tot aan de voordeur.

“Met een aanvullende kostbaarhedenverzekering kun je spullen als een smartphone, camera, of tablet ook buitenshuis verzekeren”, zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij vergelijkingssite Independer.

Niet alles is buiten de deur gedekt door de kostbaarhedenverzekering. Ypma: “Het gaat alleen om spullen waarvan het logisch is dat je ze buitenshuis gebruikt. Je kunstverzameling valt daar dus niet onder.”

Deuken of krassen die zijn ontstaan door normaal gebruik en slijtage vallen ook buiten de dekking, net als schade die ontstaat als een amateur aan de slag gaat met bijvoorbeeld het reinigen van een antiek meubel.

Schade door een overstroming, aardbeving of oorlogsgeweld vallen ook buiten de dekking van een kostbaarhedenverzekering.

Check eerst je huidige verzekering als je iets duurs koopt

Verzekeraars hoeven meestal niet exact te weten welke kostbaarheden je in huis hebt. Het is niet nodig om elke duurdere aanschaf, zoals een mooi antiek bureau of een gloednieuwe geluidsinstallatie, door te geven. “Het kan wel slim zijn om na te gaan of je huidige verzekering nog voldoende dekking biedt als je iets duurs in huis haalt”, zegt Ypma van Independer. “Stel dat je met het antieke bureau boven het maximum uitkomt van wat je verzekeraar vergoedt, dan is het slim de dekking uit te breiden met een aanvullende verzekering.”

Basgitaren apart verzekerd

Wie maximale zekerheid wil, kan in plaats van een aanvulling op de inboedelpolis beter kiezen voor een compleet losse kostbaarhedenverzekering. “Zo'n aparte verzekering biedt vaak hogere bedragen en dekking voor meer situaties”, zegt Ypma. De verzekeringsexpert speelt zelf in een paar bands. “Mijn basgitaren zijn bij elkaar meer waard dan wat een aanvullende kostbaarhedenverzekering vergoedt”, vertelt hij. “Ik neem ze ook vaak mee de deur uit, voor repetities, optredens en jamsessies. Daarom heb ik ze apart verzekerd.”

Wat als een kostbaar bezit geldt, is soms heel persoonlijk. Een goedkoop souvenirtje dat je tijdens je tropische huwelijksreis hebt gekocht, kan onschatbare waarde hebben. Maar er een aparte kostbaarhedenverzekering voor afsluiten, is onnodig.

Bij verzekeraars gaat het immers om de harde waarde in klinkende munt. “De inboedelverzekering biedt dekking die voor de meeste mensen voldoende is”, zegt Ypma van Independer.

Eisen aan beveiliging woning

Voor mensen die echt dure spullen in huis hebben, kan een verzekeraar overigens strenge eisen stellen aan de beveiliging van de woning. Ontbreken voldoende veiligheidsmaatregelen, dan wordt bij schade of verlies niet uitgekeerd.

Verzekeraars gebruiken de term 'attractieve zaken' voor stereos, tv's, computers, sieraden, kunst en instrumenten. Het gaat om dingen die een dief makkelijk onder de arm kan meenemen. Plus: de buit moet simpel door te verkopen zijn.

Samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft het Verbond van Verzekeraars een lijst opgesteld, waar precies in staat welke veiligheidsmaatregelen een woning moet hebben.

Voor elke vijftigduizend euro in de totale waarde van 'attractieve zaken' worden de eisen strenger. Ligt de waarde boven de anderhalve ton, dan valt een woning volgens de verzekeraars in de hoogste risicoklasse. Ze zullen dan maatwerk eisen, om er zeker van te zijn dat het huis goed beveiligd is tegen inbraak.

Bereken wat je kunt besparen op jouw woonverzekering

Foto c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in