Chazia Mourali legt de componist langs de moderne meetlat.

Chazia Mourali – ze kent haar als de strenge presentator van De Zwakste Schakel – maakt voor de NTR een vierdelig programma over componist Giacomo Puccini.

Article continues after the ad

Mourali is groot operaliefhebber en wilde een programma maken over het leven en het werk van de Italiaanse componist. Puccini wordt door critici genoemd als een van de meest vrouwonvriendelijke componisten die ooit geleefd heeft.

"Puccini is op dit moment de meest opgevoerde operacomponist ter wereld," zegt Mourali. "Maar er zijn steeds meer critici die vinden dat Puccini's opera's niet meer in originele vorm zouden mogen worden opgevoerd vanwege hun seksistische en racistische karakter.

Wacht zijn werk een zelfde toekomst als roofkunst, Zwarte Piet en standbeelden van koloniale leiders, of zwijmelt het publiek over een paar eeuwen nog steeds bij de dood van zijn vele vrouwelijke personages op het podium?" Nou, als iemand zijn minpunten pittig kan afserveren, is het Chazia wel, toch?

De vierdelige reeks start op 3 januari om 19.30 uur op NPO2.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in