De legende maakt een comeback met The Life Ahead.

Sophia Loren (86) was al jaren tot volle tevredenheid met pensioen toen haar zoon, regisseur Edoardo Ponti, met een project aankwam waar ze geen nee tegen kon zeggen: de verfilming van La vie devant soi, of in het Engels: The life ahead, van Romain Gary.

Loren speelt hierin Holocaust-overlever Madame Rosa die als gastouder kinderen van plaatselijke prostituees opvangt. Hoewel ze daar haar handen al meer dan vol aan heeft, neemt ze nog een buitenbeentje in huis: jonge immigrant Momo (Ibrahima Gueye), die op de markt haar tas heeft gejat. Ondanks de grote verschillen in leeftijd en cultuur krijgen de twee een hechte band, waarin steeds meer duidelijk wordt over het verleden van Madame Rosa, maar ook over haar trage teloorgang in dementie. Het is een schitterende rol, waarin alle ijdelheid overboord gaat #OscarBuzz

Article continues after the ad

"Mijn moeder laat een subtielere kant van zichzelf zien dan de mensen van haar gewend zijn," zegt Edoardo. "Een van haar geweldige eigenschappen is dat ze voor duizend procent voorbereid op de set komt. Ze kent haar tekst, ze heeft het personage doorgrond en ze is klaar om te filmen. Die voorbereiding maakt van haar een ultieme professional en zorgt ervoor dat ze zich kan ontspannen voor de camera, dat ze zich dan kan laten gaan."

"Ik heb me afgevraagd of ik het nog wel kon," zegt Loren. "Maar mijn passie voor verhalen vertellen en filmen was nog intact. Het stelde me gerust dat ik vlinders in mijn buik had en dat mijn zoon, waar ik van hou en die ik vertrouw, de regie had. Het bracht veel herinneringen terug, dat zeg ik eerlijk. Het herinnerde me aan al die jaren die ik op sets heb doorgebracht. Het was een gezamenlijke droom om dit project te maken. Als je jong bent, pak je alles aan. Maar werken nu? Ik doe alleen nog passieprojecten."

Rosa's eenzaamheid was goed invoelbaar voor Sofia, want Loren woont in Geneve waar ze zich grotendeels in zelfisolatie houdt en mist haar zonen, componist Carlo Ponti Jr. en eerder genoemde Edoardo, die met hun partners en haar vier kleinkinderen in Amerika wonen. "Ik spreek ze elke dag, maar het is moeilijk zo afgesneden te zijn en niet te kunnen reizen," zegt ze. "Het maakt het een cadeautje dat Edoardo en ik dit project nog samen hebben kunnen doen voor dat niet meer kon. Ik mis ze allemaal ontzettend, ik verlang ernaar om ze weer te kunnen omhelzen."

The Life Ahead is aangekocht door Netflix is en vanaf 13 november 2020 te streamen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in