Wat is er mooier dan muziek met een goed verhaal?

Voor op de culturele agenda van volgend weekend: van 16 tot en met 18 september 2022 wordt voor de tiende keer op rij het ‘Klassiek op het Amstelveld’ festival (KOHA) georganiseerd. Tijdens deze jubileumeditie in hartje Amsterdam vinden op vrijdag en zaterdag verschillende klassieke optredens plaats op het Amstelveld en is er op zondag het ‘Open Podium’ te zien in de Amstelkerk.

KOHA is de bijzondere droom van de Oekraïense Tatiana Chevtchouk, die dolgraag een vrij toegankelijk klassiek muziekfestival op poten wilde zetten. Met leuke namen op de speellijst, zoals Anna Fedorova, Daniel Rowland en het Concertgebouw Kamerorkest. De nadruk ligt in deze tiende editie op Oekraïne, het thuisland van Tatiana (hieronder).

Article continues after the ad

Een bijzonder festival (hier vind je meer informatie), maar vooral ook een bijzondere oprichter. Achter het festival gaat het persoonlijke en opmerkelijke verhaal van Tatiana schuil. Na een moeilijke jeugd achter het IJzeren Gordijn kwam zij in 1999 naar Amsterdam, waar ze haar eigen pianoschool oprichtte.

Als jong meisje groeide ze op in geheime militaire kampen in Oekraïne en Rusland, geheel afgesloten van de buitenwereld. Haar wereld veranderde toen ze voor haar verjaardag een kleine speelgoedpiano kreeg en leerde spelen. Dat mondde dankzij haar talent uit in lessen van een professioneel pianodocent (een officiersvrouw) en uiteindelijk haar eigen school in Amsterdam.

En dus in een festival, dat je zomaar gratis kunt bezoeken voor prachtige klassieke muziek van internationale musici. Als dat geen leuke weekendtip is.

Beeld: Anne Meyer Fotografie

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in