Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Filmfeest
Utrecht
Negen dagen lang genieten van film en documentaires op de 38st editie van het Nederlands Film Festival. Het festival opent met het speelfilmdebuut van Michiel van Erp: Niemand in de Stad, maar er zijn veel mooie producties te zien, zoals Dorst met Simone Kleinsma, Margôt Ros en Leopold Witte. Bekijk het nieuwste van het nieuwste door een VR-bril en ontmoet de acteurs en makers van vandaag én morgen.
Info: Nederlands Film Festival

Eenhoorns & engelen
Museum Jan Cunen - Oss
Tussen Hemel en Aarde is een overzichtstentoonstelling van het prachtige werk van de veelzijdige fotografe Marie Cécile Thijs. Verbaas je over haar surrealistische beelden en laat je meenemen in een wereld waar tijd en ruimte vervagen. Een sprookjesachtig universum met zwevende vazen, levensechte eenhoorns, engelachtige personages en magische taferelen.
Info: Museum Jan Cunen

Ontmoetingen
Kröller-Müller Museum - Otterlo
Als je een echte kunstliefhebber bent, wil je dit feest van onverwachte ontmoetingen niet missen. Tachtig belangrijke aankopen van de afgelopen tien jaar van veertig Nederlandse musea bijeengebracht in één tentoonstelling. Schilderijen, tekeningen, foto’s, sculpturen en meer. En dat in één van de meest bijzondere musea van het land: Kröller-Muller.
Info: Kröller-Müller Museum


Rituelen
Joods Historisch Museum – Amsterdam
Je hoort de geluiden uit de soundmachines van de dit jaar overleden kunstenaar Uri Katzenstein als je, als het ware, wandelt door zijn artistieke leven. De Israëlische artiest maakte videowerken over rituelen, narcistische beeldjes waarvoor hij zelf model stond en voorwerpen uit zijn persoonlijk leven. The Institute of Ongoing Things.
Info: Joods Historisch Museum

Spiritueel juweel
Gemeentemuseum Den Haag – Den Haag
Expressionisme en devotie is de intrigerende titel van de bijzondere expositie rond de Russische kunstenaar Alexej von Jawlensky (1864-1941). Hij stond met Wassily Kandinsky aan de wieg van Der Blaue Reiter. Zijn landschappen, stillevens en portretten benadrukken Jawlensky’s spirituele belevingswereld.
Info: Gemeentemuseum Den Haag

Lezersaanbieding: Ateliers & Architectuur Arrangement
Utrecht
Kunst kijken met Nouveau in Utrecht. Een unieke blik in de ateliers van Utrechtse kunstenaars, terwijl je door fraai Utrecht wandelt. Klik hier voor dit unieke arrangement.
Info: Artifex

Restaurant in het RIJKS®
Amsterdam
Op 2, 3 en 4 november organiseren chefs van restaurant RIJKS® van het Rijksmuseum in Amsterdam en restaurant Nerua van het Guggenheim Museum in Bilbao een driedaags gast chef evenement in RIJKS®. Beide restaurants behoren tot de Top 10 van beste museumrestaurants ter wereld. Joris Bijdendijk en Josean Alija koken gedurende het evenement een speciaal menu. Reserveren is een must.
Info: Restaurant Rijks

Buiten is het koud en grauw, een mooi warm huisje met open haard en het beroemde berenvel lonkt. Romantiek is niet ver te zoeken, maar gewoon in eigen land. Wij zetten vijf prachtige plekken op een rij die je gewoon boekt via Airbnb.

Fijn voor een lang weekend weg.

1. Open haard: check!

In Vaassen (op de Veluwe) vind je een prachtige cottage (voormalig bakhuis) met een houtkachel, heerlijk slaapvide en een eigen tuin. En in de buurt vind je bossen en de heide. Het huisje bevat overigens twee slaapkamers. Kost: € 90 per nacht

2. Bootje

Vlakbij Hoorn vind je het kleine plaatsje Blokker. En laten ze daar nou een fijne plek hebben waar je kunt genieten van de koude winterdagen. In Blokker 'ligt' namelijk een boothuis die van alle gemakken is voorzien: open haard, een lekker serre en een prettige woonkamer. Kost: € 99 per nacht.

3. In de natuur

In het Noord-Brabants Overloon staat een natuurhuisje waar je heel blij van wordt. De zogenoemde Bossuite is romantischer dan romantisch: een privé sauna, warm vintage ligbad en een veranda. Kosten: € 119 per nacht.

4. Zeventiende-eeuws

In Broek in Waterland staat een heel romantisch zeventiende-eeuws houten huis. In het huis vind je een open haard, een king size bed en een heerlijke douche met een regendouche. Kosten: € 139 per nacht.

5. Utrechtse werfkelder

In de Utrechtse binnenstad vind je een sfeervolle werfkelder. Je komt hier niks te kort. Comfortabele bedden, een vuurkorf, een ruime zit-slaapruimte, eigen badruimte en keuken. Kosten: € 120 per nacht.

Bron: Business Insider/Airbnb Beeld: Airbnb

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend. 

Less is More
Museum Voorlinden - Wassenaar
We staan altijd ‘aan’. De wereld komt via onze smartphones 24 uur per dag binnen. Een overvloed aan prikkels is het gevolg en soms weten we daar helemaal niet zo goed raad mee. Daarom verlangen veel mensen naar een nieuw begin, een soort nulpunt. Ook in de kunstwereld zien we deze tendens. Zo is er weer aandacht voor jaren zestig-stromingen als Minimal Art en Zero. Veel kunstenaars grijpen terug op minimalistische principes: reduceren, ordenen en hergebruiken.
Info: Museum Voorlinden

All-in the Family
Museum More - Gorssel
Vier getalenteerde schilders in één gezin. De vier gebroeders Barraud uit Zwitserland zijn belangrijke vertegenwoordigers van het Europese realisme uit de jaren twintig en dertig. Het werk van François Barraud, de beroemdste van de vier broers, staat centraal in de expositie. Maar zijn schilderijen worden omringd door die van zijn broers Aimé, Aurèle en Charles, zonder wie hij zijn hoge niveau nooit bereikt zou hebben.
Info: Museum More

Eten bij de Oranjes
Paleis op de Dam – Amsterdam
Er wordt bij de Oranjes niet van zomaar bordjes gegeten… Zo hebben ze het bijzondere Guriev-servies en het zilveren Engels Plateau van koning Willem II en koningin Anna Paulowna. In 1816 trouwde de prins van Oranje, de latere koning Willem II in Sint-Petersburg met Anna Paulowna, dochter van de Russische tsaar Paul I. Het kostbare servies was onderdeel van de bruidsschat en werd ruimhartig beschilderd met allegorische, klassieke en folkloristische motieven.
Info: Paleis op de Dam

Liefdesverklaring
Museum de Fundatie - Zwolle
Expositie Vrijheid is een liefdesverklaring aan de Nederlandse kunst met als doel het uitlokken van de discussie. Vijftig toonaangevende kunstwerken uit de afgelopen vijftig jaar vormen deze intrigerende tentoonstelling.
Info: Museum De Fundatie

Modegek
Museum van de Vrouw – Echt
In deze tentoonstelling zien wij in vogelvlucht 150 jaar Westerse modegeschiedenis. De laatste anderhalve eeuw is er ongelooflijk veel veranderd in de mode. In de 18de eeuw was er alleen mode voor de rijken. Exclusieve kleding, in opdracht en op maat gemaakt. Vergelijk dat eens met nu. Er is eindeloos veel keus en vandaag besteld, morgen in huis.
Info: Museum van de Vrouw

Tip van de redactie – bestel nu vast je kaarten
De ballerina van Auschwitz | Koninklijk Theater Carré - Amsterdam
Op zaterdag 4 mei 2019 staan Prima Ballerina van Het Nationale Ballet Igone de Jongh en gelauwerd acteur Pierre Bokma éénmalig samen in de piste in De Ballerina van Auschwitz. De productie is geïnspireerd op het levensverhaal van Edith Eger, de ‘ballerina van Auschwitz’, die op haar zestiende in het concentratiekamp moest dansen voor Joseph ‘engel des doods’ Mengele. De tekst is van Gerardjan Rijnders. Een indrukwekkende voorstelling over dader en slachtoffer die zich afspeelt tussen toen en nu.
Info: Koninklijk Theater Carré

Martin Luther King
Den Haag
En hoofdredacteur én wandelfanaat Claudia tipt voor zaterdag nog deze wandeling:  de Martin Luther King Walk naar het Vredespaleis in Den Haag. "Wij hebben nog niet geleerd als broers en zusters met elkaar te lopen" – Martin Luther King (Amsterdam, 1964).  Vandaag de dag is King’s gedachtengoed nog steeds een inspiratie voor velen. Tijdens deze nieuwe wandeling uit de wandelingenreeks van Frank Kanhai wordt in het weekend voorafgaand aan de Martin Luther King dag stilgestaan bij de diepe indruk die hij heeft gemaakt op miljoenen mensen over de hele wereld.

Start bij het Nationaal Archief in Den Haag om 11 uur. Prins Willem-Alexanderhof 20, 2595 BE Den Haag. Het Nationaal Archief ligt naast het station Den Haag Centraal.
Info: Frank Kanhai