Heleen van Royen in een wonderschone Edwin Oudshoorn
Heleen van Royen in een wonderschone Edwin Oudshoorn

Het dak ging er af, vrijdagavond bij het Boekenbal. EEN GROOT FEEST, eindelijk weer eens. Dat hoef je in schrijversland geen twee keer te zeggen, dus werden de mooiste outfits uit de kast getrokken. Als het maar roze/rood was, de kleur van de liefde, het thema van deze Boekenweek.

Hoofdredacteur Claudia was erbij en noteerde één grote roze rode zee. ”Martha Riemsma droeg roze onder een wit pak, geïnspireerd op haar eerdere Nouveau fotoshoot.”

'Onder jassen, mutsen & wintersjaals kwam een grote explosie van zuurstokroze kleuren tevoorschijn'

Claudia: Het duurde even voordat iedereen binnen was, er stond een legendarisch lange rij van anderhalf uur. Van de Kleine Komedie helemaal de hoek om naar het Amsterdamse Rembrandtplein. Eenmaal in locatie Escape kwam er onder jassen, mutsen & wintersjaals een grote explosie van zuurstokroze kleuren tevoorschijn.

Er waren superveel leuke vrouwen, en ik doe vast iemand te kort als ik haar niet noem, maar deze outfits deden mijn ogen twinkelen:

Article continues after the ad

Van tevoren was er wat rumoer over de uitnodiging voor Nicolette van Dam en Bas Smit. Sommige serieuze schrijvers waren van mening dat het boek van de Smitjes niet intellectueel genoeg was om een invite te rechtvaardigen.

Nicolette snoerde critici de mond met dit adembenemende roze couture-pak van DMN Paris (te koop bij VLTV Cornelis Schuytstraat Amsterdam). Voor zo’n entree kun je toch alleen maar respect hebben?

Olcay Gulsen had een beetje stress, kon het ultieme roze pak niet vinden en mocht grasduinen in de privé collectie van Mart Visser couture. Rood strapless broekpak met lange handschoenen.

"Jessica Rabbit & Rudolf the Pink Wolf" in haar eigen woorden.

Ruud was zoals gezegd in lichtroze pak met een vest over zijn blote bast, heel rock ’n roll. Meer weten over de liefde van dit leuke stel? Check hun Relatiegeheimen!

De schrijfster des schrijfsters Connie Palmen kwam als Keith Richards in zwart leer. Lekker eigenwijs. Geen rood/roze te bekennen.


Foto: Jean Reinier van der Vliet
Eveline Aendekerk, directeur CPNB, in Studio NK pak, samen met Marieke Lucas Rijneveld die het boekenweek essay schreef.

Daphne Deckers droeg een rode Karen Millen en had al knap voor gesorteerd op de wetenschap dat hoge hakken gaan knellen (zeker als je ook nog eens 1.5 uur in de rij moet staan). Onder deze leuke jurk comfy blauwe sneakers.

Heleen van Royen was de Belle van het Bal, met een onwaarschijnlijk mooie Edwin Oudshoorn...

... met lange sleep. Ter plekke kreeg ik even een kleine demonstratie van hoe kunstig deze robe geplooid was en hoe Escheriaans gelaagd.

Super couture!

Isa Hoes maakt graag reclame voor de winkel Church of Labels in de Ten Katestraat: “is van een vriendinnetje van me’”. Dus hierbij: deze prachtige rode outfit is van Church of Labels. Arm candy is haar knappe zoon én mede-auteur Merlijn Kamerling.

Martha Riemsma is ‘a friend of our Nouveau brand’ en kwam samen met haar vriend Matthijs van Nieuwkerk. Martha riep mij - luide muziek proberen te overstemmen - nog toe: ‘Herken je mijn pak?”

Nou en of, haar witte pak is geïnspireerd op de Victoria Beckham van haar eerdere Nouveau shoot (Nouveau editie 14/2021).

Linda.nl hoofdredacteur Marije Knevel kwam heel erg Doe Maar in roze blouse en groene broek.

Ellen ten Damme in een romantische lichtroze jurk met veel kant en strookjes. Maar het meest opvallend: van brunette was ze naar blond gegaan.

Noraly Beyer en Joost Prinsen maakten hun rode loperdebuut als stel. Noraly in een roze wikkeljurk met paisleymotieven.

Marian Mudder trof ik van tevoren bij een borrel in Hotel Americain van onze gezamenlijke uitgeverij Ambo-Anthos. Marian droeg een Norma Kamali sprookjesjurk met mooi decolleté. De roze kleur afgetopt met een roze clutch. Niet echt een fietsjurk, dus ging Marian met de taxi naar de Escape, terwijl ik erachter aan fietste.

Hoofdredacteur Claudia en Hanneke Seesing

Het was koud buiten, maar ik was nog helemaal warm van binnen door het mooie gebaar van Nicci Gerrard (van schrijversduo Nicci French) die mij complimenteerde met mijn roze Malene Birger.

Dat zouden meer mensen moeten doen: elkaar complimenten geven. Dus pay it forward. Binnen kwam ik mijn DPG collega’s tegen. Hilmar, Marleen, Irene, Helène, wat zagen jullie er mooi, kleurrijk en creatief uit!

'Stel je een Oscar-avond voor waarbij the talent zelf onhandig moet hannesen met een lockertje'

Bij de garderobe was het komen en gaan van vrouwen die de hoge hakken later op de avond omruilden voor platte schoenen. Leken eerst de lockers in de Escape absoluut-niet-glamorous (stel je een Oscar-avond voor waarbij the talent zelf onhandig moet hannesen met een lockertje), maar nu was het een uitkomst. In mijn locker-tas: sneakers en een trainingsbroek voor de koude fietstocht terug.

En het bleef nog lang onrustig in de Escape.

Foto's (c) Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in