Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Een kerstdepressie: zó herken je het en zó kom je ervan af

Niet iedereen vindt dit ‘the most wonderful time of the year’. Kerstdepressie? Zó herken je het en zó kom je ervan af.

Pensive young black woman celebrating Christmas alone

Familiebezoek, cadeaus en aan de lopende band dezelfde muziek. Veel mensen houden van kerst, maar niet voor iedereen is het dolle pret.

Tekst: Faye Bos

Voor sommigen eist een periode van geforceerde gezelligheid en geld uitgeven zijn tol. Ook eenzaamheid komt in deze tijd van het jaar extra hard aan. Met deze tips tackel jij je kerstdepressie.

Het is weer december, voor velen ‘the most wonderful time of the year’. Misschien komen de kersthits, de druk om cadeautjes te kopen en de sociale verplichtingen je echter de neus uit. Tijdens een kerstdepressie, overigens niet te verwarren met een klinische depressie, voelt alles zwaar en heb je even geen zin om de vrolijke kerstgedachte te omarmen.

LIJDT JIJ AAN EEN KERSTDEPRESSIE? DIT ZIJN DE SYMPTOMEN

  • Je voelt je vermoeid, apathisch, terughoudend in het maken van (kerst)plannen en gewoon niet meer zo levendig.
  • In de decembermaand voel je je het grootste deel van de tijd somber.
  • Je bent prikkelbaar en reageert heftig, bijvoorbeeld bij het horen van kersthits of het zien van kerstversieringen. Je voelt weerstand.
  • Je hebt negatieve gedachten.
  • Kerstdiners en cadeaus kopen interesseren je niet meer.
  • Je isoleert je en hebt weinig zin in gezelschap.

DE OORZAAK VAN EEN KERSTDEPRESSIE

Een kerstdepressie komt vaak voort uit stress en de verplichtingen die met kerst gepaard gaan: familiebezoekjes waar je weinig zin in hebt, rondrennen om voor iedereen het perfecte kerstcadeau te halen, de druk om leuk te versieren. De voorbereidingen voor kerst vallen niet mee.

5 TIPS OM JOUW KERSTDEPRESSIE TE TACKELEN

  • Praat erover: je bent niet de enige die met deze gevoelens kampt. Miljoenen mensen houden helemaal niet van de decemberperiode, alleen wordt hun mening overstemd door die van enthousiastelingen. En je bent ook absoluut niet de enige die zich eenzaam voelt. Het helpt om over je gevoelens te praten. Misschien voelt je broer, zusje, collega, vriendin of buurvrouw wel hetzelfde als jij!
  • Zorg goed voor jezelf: je futloos en energieloos voelen is een extra reden om zacht te zijn voor jezelf. Ga elke dag naar buiten voor een wandeling, luister je favoriete muziek en eet lekkere en voedzame maaltijden. Je hóeft niet mee te gaan in de decembergekte.
  • DIY: geeft het kopen van kerstcadeaus je eindeloos stress? Zeker in deze tijden van inflatie, waarin je erg moet letten op de kleintjes? Deze budgetproof kerstcadeaus knutsel je helemaal zelf. Origineel, persoonlijk en het is ook nog eens heel rustgevend om te doen.
  • Stel je verwachtingen bij en vraag hulp: je neerslachtig voelen rond de feestdagen heeft vaak te maken met de verwachtingen die we ervan hebben. Word je daarvan bewust en stel ze bij, zodat je kunt loslaten en kunt genieten van wat je wél allemaal hebt (en dat is meestal best veel). Er is bovendien niets mis met hulp vragen, bijvoorbeeld bij de voorbereidingen voor een etentje of met versieren. Misschien wordt het zelfs nog écht gezellig!
  • Laat je gevoelens toe: vechten tegen je gevoelens werkt averechts. Bovendien is het heel onnatuurlijk om altijd maar blij te zijn. Dat is niemand. Weet dat het oké is om je somber of eenzaam te voelen. Ook al lijkt het niet altijd zo: emoties gaan wél voorbij.

Heb je écht een hekel aan de kerstperiode? Troost je dan met de gedachte dat deze over een maand alweer voorbij is. En dat je er dan een jaar lang niet over hoeft na te denken!

Voel je je erg eenzaam en zie je het niet meer zitten? Praten helpt, bijvoorbeeld met een psycholoog of anoniem via de chat op www.113.nl. Je kunt ook bellen naar 113 bellen of 0800-0113.

Je las een artikel van Libelle. Libelle.nl is dé website voor alles wat vrouwen willen weten, van persoonlijke verhalen tot handige lifehacks. Van entertainment tot koninklijk nieuws.

Psyche
  • Getty Images