Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wijnwandeling in Nederland: Route des Vins Wahlwiller-Eys

Iets meer dan 10 km klimmen, dalen en genieten in het Gulpdal, dat heeft deze mooie wijnwandeling te bieden: Route des Vins Wahlwiller-Eys!

Claudia Straatmans wandelen

Iets meer dan 10 km klimmen, dalen en genieten in het Gulpdal.

Voor het buitenlandgevoel hoef je de grens niet over; heuvelland Zuid-Lim­burg heeft het allemaal.

Wandelen over heuvels en dorpjes, die zo op een ansichtkaart kunnen, de pittoreske kerk­torens die boven een heuvel uitsteken; snoeziger dan het Gulpdal kun je het bijna niet krijgen.

Je vindt er ook nog eens de eerste officiële bewegwijzerde wijnwande­lingen van Nederland. Zoals de feitelijk állereerste Route des Vins, rondom Wahlwiller en Eys. Deze wijnroute is een ronde, dus kunnen we net zo goed ergens anders starten.

Om inkoopredenen (de Eyserhalte, even doorscrollen) kiezen we voor Eys (en niet voor het officiële startpunt Wahlwiller).

.

Meteen bij aankomst zien we het gele schildje met ‘Route des Vins’ al. Na de kerk gaat een pad naar rechts, langs een witte hoeve. Zou dat de eerste wijn­gaard Domein Aldenborgh al zijn? Dan zouden we met onze nez in de boter vallen: zo snel op de route al proeven!

Maar helaas voor ons: hoewel het gebouw wel het correspondentieadres is, kun je bijna nergens spontaan wijnboeren bezoeken op deze route. Je moet je komst van tevoren aankondigen.

Ik had ook gelezen dat deze allereerste officiële bewegwijzerde wijnwandeling van Nederland als pittig ervaren wordt. Hier bij het Horenspad is het flink doorklimmen. En dalen. Stukje asfaltweg op, en daarna via een klaphekje een drassig weiland in, waar we koeien passeren (een hond mag aangelijnd mee, maar hij mag absoluut niet hier zijn behoefte doen).

Draai­hekje door en langs een met struiken omzoomd pad weer naar boven, naar Eyserheide waar Domaine Salamander gevestigd is. Volgens eerdere lopers de enige wijnboerderij waar je eventueel wel ongevraagd zou kunnen aanbellen.

Via een lus terug lopen we naar Wahlwiller. Achter een frivool klaphek bij een heuvel blijkt een heus wijnweggetje te zitten, de Wiengetske. Via dit wijnweggetje kom je bij de drie wijngaarden van Wahlwiller die op de terrassen van de Selzerbeek liggen: Wittemer, Cunibertus en Hubertus.

Dit is een van de mooiste wandelingen die ik maakte voor mijn boek. Ook al is er geen proeverij onderweg, het land­schap (stijgen, dalen, vergezichten) maakt alles goed. En de verder uitstekende horeca in deze regio natuurlijk. visitzuidlimburg.nl

ETEN

● Probeer te reserveren bij CHÂTEAU WITTEM. Daar vind je het met twee Michelinsterren bekroon­de restaurant Julemont. Puur genieten op hoog niveau, zowel voor lunch als diner. 

● Michelinrestaurant DE LEUF werd in 1988 opgezet door Sandra en Paul van de Bunt en in de jaren erop bedolven onder de prijzen. Na het onverwachte overlijden van Paul in 2014 besloot Sandra hun levenswerk voort te zetten met sinds 2018 dochter Michelle in het restaurant en zoon Robin in de keuken. Op de kaart staan geliefde klassiekers én span­nende oosterse smaken. 

● Minder chic, maar superleuk en erg popu­lair (reserveren!): BIE DE TANTES. In dit restaurant, aan de voet van ‘kuiten­killer’ de Eyserbosweg, kun je in een ontspannen sfeer culinair genieten van lokale en huisge­maakte producten. De rabarbervlaai is to die for. 

● De EYSERHALTE is de Zuid-Limburgse ‘groen­tejuwelier’ met echt Limburgse truffels. Op de heuvel naast de winkel kun je in zon­nestoelen de lekkernijen nuttigen. Wij gingen voor de wagyukroketjes. 

SLAPEN

● Begin 2024 opent Hans van Wolde bij zijn restau­rant BRUT 172 het Brute Hotel. Met tien suites, een delicatessenwinkel en een lunchrestaurant. 

DALAURO Bed & Breakfast in Eyserheide heeft geweldige arrangementen onder de noemer ‘smakelijk wande­len’. Op vrijdagavond geniet je van een puur viergangen­diner aan de gastentafel, de volgende dag vertrek je na een goed ontbijt voor een stevige wandeling. Smake­lijk begin van een wandel­weekend. 

Weekend Weg Wandelgids

Deze wandeling komt uit de Weekend Weg Wandelgids, het derde wandelboek van Nouveau-hoofdredacteur Claudia Straat­mans. Ook hierin is ‘lopen voor lekkers’ weer haar leit- en loopmotief, je vindt 'm op amboanthos.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Wandelen
  • Maaike de Kanter