Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Weer eens wat anders: wandelroutes van 100+ jaar oud

Nederland was ook toen al een echt wandelland. In 1914 opende de ANWB de eerste bewegwijzerde wandelroute van Nederland. Zes mooie etappes, van west naar oost, dwars door het hart van Nederland. Van Amsterdam naar Arnhem (of andersom, natuurlijk). Van deze route is nu nog altijd zo'n 80 procent t...

Weer eens wat anders: wandelroutes van 100+ jaar oud

Nederland was ook toen al een echt wandelland.

In 1914 opende de ANWB de eerste bewegwijzerde wandelroute van Nederland. Zes mooie etappes, van west naar oost, dwars door het hart van Nederland. Van Amsterdam naar Arnhem (of andersom, natuurlijk). Van deze route is nu nog altijd zo'n 80 procent te lopen over dezelfde wegen en paden als toen.

'Te voet van Amsterdam naar Arnhem' werd de eerste 'bondswandeling'. Er zouden er nog veel meer volgen en deze routes, over soms eeuwenoude paden, zijn opgefrist door  Ellen Luijks. Zij is boswachter voor Natuurmonumenten in het Rijk van Nijmegen en wandelfanaat.

Inmiddels heeft zij de oude wandelingen van de ANWB vertaald in een nieuwe gids, waarbij zij zoveel mogelijk vast probeert te houden aan de oude trajecten. De Oude Bondswandelweg van Amsterdam naar Arnhem, de Oude Bondswandelweg Zuid- Limburg (genomineerd voor wandelroute van 2022) en deze route: de Oude Bondswandelweg Rijk van Nijmegen zijn al verkrijgbaar. En er zijn nog nieuwe wandelgidsen van andere oude bondswandelwegen in de maak.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in