Wandelen met Claudia: Eilandspolder

Wandelen met Claudia: Eilandspolder

'Qua planning wel even uitkijken met het Kerkepad.'

Hoofdredacteur Claudia tipt elke maand een andere lifestyle-wandeling. Deze keer is dat Eilandspolder.

Op 35 kilometer boven Amsterdam ligt een authentiek stuk Nederland: molens, drassige veenweide, duizend sloten, drooggemalen polders, weidevogels en pittoreske trapgevelhuizen. Precies de authenticiteit die toeristen schijnen te zoeken. Toch bereiken de meeste bussen dit drooggemalen gebied rond De Rijp niet, en dat is misschien maar goed ook.

Wandelen met Claudia: Eilandspolder

Alhoewel we ons volgens restauranteigenaar Kees, bij wie we onze koffie nuttigen, niet moeten vergissen in de aantrekkingskracht van zijn gebied. Sinds hier Koningsdag 2014 werd gevierd, weten steeds meer bezoekers deze parel te vinden. Het Máxima-effect, zeg maar.

Wandelen met Claudia: Eilandspolder

We starten onze wandeltocht in De Rijp, ooit een rijke havenplaats, nu volledig van open water afgesloten. Wel doorklieven duizenden andere watertjes dit gebied. Van de Gouw tot de Beemsterringvaart en nog honderden andere slootjes. Waardoor het flink zoeken is in de polder, want een weg kan zomaar ophouden. Brug weg, wat een pech. Zoals bij het Kerkepad, dat midden in de polder stokt. Pas na 1 juli gaat de brug er weer in, na het broedseizoen.

Wandelen met Claudia: Eilandspolder

(c) Landschap Noord-Holland

Dat wordt omlopen. We houden de kerktoren van Grootschermer op ons netvlies, daar willen we terechtkomen voor een kop koffie. Die krijgen we ook, op Het Plein van Genot. Van daaruit zakken we zuidwaarts naar het Noordeinde, langs de boerderij waar Trijntje Oosterhuis woonde. Eigenlijk willen we nog naar Driehuizen, voor de totale Noordeindermeerpolder-beleving, maar dat doen we mooi een andere keer, als we wél de short-cut via het Kerkepad kunnen nemen.Doen Als je van Authentiek met een hoofdletter houdt. Zo ziet drooggemalen Nederland eruit: veengebied, fluisterbootjes, polder, molens, oud-Hollandse dorpen.Laten Tussen 1 oktober en 1 juli, dan is het Kerkepad gesloten.

Wandelen met Claudia: Eilandspolder

(c) VVV De RijpWandelen Eilandspolder heet deze route officieel. Drooggemalen polders Eilandpolder en Noordeindermeerpolder vormen samen 15 kilometer aan wandelweg. Vanuit de hoekpunten Driehuizen, Grootschermer, Graft, De Rijp. Een verkorte route van 7 km is ook mogelijk, sla dan Driehuizen over.Culi Het Genot van Grootschermer is een bekende pleisterplaats, pal aan de veenvennetjes.

Wandelen met Claudia: Eilandspolder

(c) Het Genot van Grootschermer

Het terras heeft een heus straatnaambordje: Het Plein van Genot. Chantal doet de appeltaart, Kees chauffeert je desgewenst naar een dorpje verderop áls je echt niet meer kunt lopen.

Wandelen met Claudia: Eilandspolder

Ook in Grootschermer staat de bekende beeldentuin van Nic Jonk, met weer zo’n schitterend terras aan het water. Een en ander is open volgens de coronaregels, dus vooraf even een afspraak maken.

Lifestyle Het stikt in De Rijp van de galerieën. De mooist gesitueerde vind je in een voormalig stoomgemaal; Sonja Besselink van KUNST OP KAMERS verhuurt  de ruimte ook voor bijeenkomsten.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in