Wandelen in je eentje? Het is een openbaring

Wandelen in je eentje? Het is een openbaring

Alleen op avontuur, even helemaal opladen.

Laat het feit dat wandelen in een groepje er even niet meer inzit je niet ontmoedigen, er in je eentje op uittrekken is een verwikkende en empowerende ervaring die je echt een keer moet meemaken. En het zal waarschijnlijk niet bij één keer blijven.

Om te beginnen biedt het ultieme vrijheid. Je bepaalt de route, het tempo, wanneer je even uitrust en wanneer je er mee ophoudt. Je hoeft geen gesprekken te voeren, je niet aan te passen aan een ander. En je hoeft geen sociaal wenselijke antwoorden te geven en kunt doen en laten wat je wilt.

Er in je eentje op uitgaan kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen en zelfredzaamheid

Niets ten nadele van samen lopen – dat kan natuurlijk ook heel gezellig en verbindend zijn – maar er in je eentje op uitgaan kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Plus: rust. Ultieme rust, in de natuur. Alleen zijn met je gedachten, ze in free flow laten gaan, je nieuwsgierigheid volgen.

"Omdat niemand je afleidt, zie en hoor je zoveel meer," zegt Lidewey van Noord die over haar Nederlandse solowandelingen het boek 'Alleen op avontuur' schreef. "Als ik alleen wandel, merk ik dat ik mijn zintuigen volop gebruik. Ik ruik de geur van de hars op de dennenbomen, hoor geritsel in de berm als er een hagedisje wegschiet, voel boomwortels onder mijn schoenzolen."

Tips voor alleen wandelen

  • Zorg voor een opgeladen smartphone en deel je positie/locatie met Google Maps.
  • Oriënteer je vooraf met de routebeschrijving, neem die ook mee als papieren kaart. Het is fijn als je ongeveer weet waar je bent en kunt omgaan met een kompas (eventueel op je telefoon)
  • Ga je lopen in een gebied met een slecht of geen netwerk, laat dan een daadkrachtige vriend(in) weten waar je gaat lopen en wanneer je verwacht weer in de bewoonde wereld te zijn, zodat je niet spoorloos bent.
  • Gebruik je verstand, zorg dat je voor het donker wordt weer bij je auto of een OV-punt bent.
  • Vind je het toch een beetje eng, maak dan eerst eens een dagwandeling over bekend terrein of loop een route die van dorpje naar dorpje leidt.
  • Zorg dat je de basics bij je hebt aan eten, drinken, droge sokken en regenkleding.
  • En vooral: geniet van deze unieke, bevrijdende ervaring waar je sterker en kalmer uit zult komen.

Alleen op avontuur kost € 17,50

Foto (c) iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in