Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom chiwalking en 50+ een prima combinatie is

Chiwalking is een manier van lopen waarbij je de zwaartekracht een beetje anders gebruikt en het is een fijne manier van beweging als je 50+ bent.

vrouw lopen chiwalking wandelen

Chiwalking, wat ís dat?

Wandelen, dan ken je wel. De ene voet voor de andere en dan voorwaarts. Chiwalking (de chi is geleend van het holistische tai chi) is een manier van lopen waarbij je de zwaartekracht een beetje anders gebruikt.

Chiwalking: iets voorover hellen

"Beweeg vanuit een rechte houding en laat je iets naar voren vallen," zegt chiwalking-instructeur Cor Knipmeijer in Nina. "Til je voeten op zonder af te zetten en ontspan je onderbenen. Je voet komt dan met een licht gebogen been iets voor je lichaamszwaartepunt neer, gevolgd door je lichaamsgewicht. ­Ondersteun de beweging met een ­armzwaai. Zo maak je een ­soepele ­wandelbeweging, zonder ­o­nnodige ­spierkracht."

Steunen op de zwaartekracht

Dat kan in het begin onwennig aanvoelen. "Van nature is lopen een valbeweging," zegt Knipmeijer. "Dat zie je bij kinderen, die zich anders voortbewegen dan wij. Maar als we ouder worden, groeit de angst om te vallen en leunen we eerder achterover. We steunen niet op de zwaartekracht, maar op extra spierkracht. Zo krijg je sneller te maken met blessures. Met chiwalking voorkom je pijn aan heupen, schouders en onderrug. Daarom is chiwalking zo heilzaam voor mensen met parkinson en artrose."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Wandelen
  • Getty Images