Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Lekker wandelen met je hond door ruisend Rijs

Wat en hoe je ook loopt, dit stuk natuur en cultuur heeft een verhaal. Wandelen en honden zijn sinds het begin van de pandemie populairder dan ooit. Daarom vind je deze week op Nouveau.nl vier routes waar je hond lekker los kan gaan, uit Het Lifestyle Wandelboek van hoofdredacteur Claudia Straatm...

Lekker wandelen met je hond door ruisend Rijs

Wat en hoe je ook loopt, dit stuk natuur en cultuur heeft een verhaal.

Wandelen en honden zijn sinds het begin van de pandemie populairder dan ooit. Daarom vind je deze week op Nouveau.nl vier routes waar je hond lekker los kan gaan, uit Het Lifestyle Wandelboek van hoofdredacteur Claudia Straatmans. Oók prachtig en verkwikkend zonder viervoeter! 

Dit vind je vast ook leuk:

Vennenwandeling met je viervoeter in Oisterwijk

Het Friese Rijs

Deze regio in Zuid­west-Friesland zet je op het verkeerde been. Golvend Gaasterlân ziet eruit als Drenthe – met ruisende bossen vol eiken en beuken op omhooggestuwde gaasten (meteen de naam verklaard) – maar is onmiskenbaar en hoorbaar grûtsk Fries, met zijn dubbele plaatsnamen en vlaggen met pompeblêden.

Mooiste bos

Dorpen in deze regio zijn onder andere Oudemirdum, Sondel en Rijs. In die laatste plaats – of nou ja plaats, het is meer een verzameling horecabedrijven – is het mooiste bos uit de regio te vinden.

(c) Waterland van Friesland: Gaasterland

Eeuwenoude eiken­bomen omzomen de statige Murnserleane, die volgens vereniging It Fryske Gea voelt als de Kalverstraat, zoveel valt er te zien op de bos­boulevard.

Het Mirnser Klif!

Deze adellijke hoofdlaan leidt naar de beloning: het Mirnser Klif. Een 2,5 meter boven NAP gelegen kleileemrug.

(c) Waterland van Friesland: Gaasterland

De klif is in de ijstijd ontstaan door oprukkend landijs en vormt een natuurlijke bescherming tegen het wassende water.

Natuur en cultuur

Wat en hoe je ook loopt, dit stuk natuur en cultuur heeft een verhaal. Ben je met kinderen, vertel dan over de raketten uit de Tweede Wereldoorlog die hier gelanceerd werden. En hou vooral de beloning voor ogen: uit het bos doemt de blauwe vlakte van het IJsselmeer op.

Aantal kilometers 5,5

In een notendop Groots wandelbos aan het IJsselmeer

Natuur Glooiende grond met eiken en beuken

Route

Het Rysterbosk en de Séfonsterpolder worden beheerd door het Friese equivalent van Natuurmonumenten, It Fryske Gea. Deze club heeft een paar mooie wandelroutes uitgezet. De rode route is 3 kilometer. Volg je de blauwe paaltjes (5,5 kilometer), dan kom je bij het Mirnser Klif. Itfryskegea.nl

Lifestyle

In Rijs zit van oudsher veel toeristische horeca, die niet altijd is ingericht op de lifestylegenieter. Bij onderstaande zit je in elk geval goed.

HOTEL JANS is een herberg die hier al sinds de achttiende eeuw staat. De huidige eigenaren knappen hem beetje bij beetje op. 

● Sinds het paviljoen op het MIRNSER KLIF een totale verbouwing heeft ondergaan, staat er geen witte snackkeet meer, maar een hip zwart gebouw met zwart gestaalde ramen. De kaart is ook enorm opgeglowd, met onder andere vegangerechten. Uniek voor dit gebied: ze heb­ben schappelijk geprijsde cava by the glass. En op zaterdag is er yoga en suppen. paviljoentmar.nl

Meer wandelen in stijl? 

Meer fijne wandelingen met geweldige adresjes vind je in het lifestylewandelboek van Claudia Straatmans!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in