Laren: hei, kunst, architectuur én celebs

Laren: hei, kunst, architectuur én celebs

Wandelen in en rond BN'er Centraal!  

Laren is een brinkdorp dat uitgroeide tot kunstenaarsenclave. Mauve en Mondriaan lieten hun sporen na in de Larense School. Laren is trots op zijn Singer Museum, maar heeft ook villa’s, winkels, fijne brasseries en... bekende Nederlanders.

Laren: hei, kunst, architectuur én celebs

(c) Museum Singer Laren

Natuurlijk staat bij een wandeling Museum Singer Laren op het programma. De Amerikaanse kunstschilder William Singer liet in 1911 villa ‘De Wilde Zwanen’ bouwen. Samen met zijn vrouw Anna verzamelde hij een grote kunstcol­lectie. Na zijn dood in 1950 besloot zijn weduwe het huis in te richten als museum. De vaste collectie bestaat uit werken van o.a. Anton Mauve, Jan Sluijters, Kees van Dongen en Leo Gestel. In 2017 is het complex ingrijpend gerenoveerd en verbouwd.

Laren: hei, kunst, architectuur én celebs

(c) Museum Singer Laren

Neem ook een kijkje in de beeldentuin die is ontworpen door landschapsarchitect Piet Oudolf. Na afloop kun je even naar de Drift lopen (aan de achterzijde van het parkeerterrein). Op nummer 21-22 staat Huize Heidreef, een in opdracht van het echtpaar Henriëtte en Rik Roland Holst door Berlage ontworpen villa, die een ontmoetingsplek voor schrijvers en kunstenaars werd.

Loop dan naar Villa Ariëtte op de hoek van de Naarderstraat. Hier woonde Anton Mauve met zijn vrouw. Zijn favo­riete plekje op de hei tussen Laren en Blaricum is naar hem vernoemd, Het Mauvezand. Wandel tot aan de zestiende-eeuwse Johanneskerk. Hier staat een beeld van een schaapherder van Willy Mignot (1915-1972).

Laren: hei, kunst, architectuur én celebs

Loop door het parkje langs de stenen Van Wulfenbank van kunstenaar Ed Jacobs (1859-1931) naar de oud-Hollandse poffertjeskraam uit 1837 van Cornelis de Haan, op de Brink 16, een begrip in ’t Gooi. Ook Laren heeft z’n Loetje, gevestigd in een oude boerderij vlakbij het Marktplein. Loop aan de overkant van het Zeveneind terug langs al die mooie winkels en probeer aan het einde van de middag een plekje te bemachtigen op het terras van café ‘t Bonte Paard of dat van Brasserie & Bar Mauve.

Tips

  • Parkeer de auto gratis achter het Singer Museum.
  • Laren ligt tussen de bossen en heidevelden van het Goois Natuurreservaat en Natuurmonumenten. Je kunt hier geweldig fietsen en wandelen; hoe smaller de paadjes, hoe rustiger het is. routesingooivecht.nl.
  • Meer (media)kunst vind je in Museum Hilversum met uiteenlopende exposities

Deze wandeling heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan en komt uit 52 zondagen wandelen & lunchen van Ellie Brik.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in