Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Heerlijk uitwaaien op Schiermonnikoog, tussen groen en strand

Het fijne van een bezoek aan de Waddeneilanden in de late herfst en de winter is de rust: het is alsof je de wereld even voor jezelf hebt.

Schiermonnikoog

Voor haar boek Buitenluchtleven wandelde Petra de Hamer op zo’n tweehonderd plekken in Nederland.

Het fijne van een bezoek aan de Waddeneilanden in de late herfst en de winter is de rust. Laarzen of waterdichte wandelschoenen mee als het veel geregend heeft.

Getty Images

Schiermonnikoog heeft één dorp met twee vuurtorens en is in z’n geheel een nationaal park met een eigen bezoekerscentrum, Het Baken. Loop hier vooral even binnen als je op zoek bent naar een goede wan­deling en vraag de boswachter waar je moet zijn. Of kies voor onze favoriete routes: een paaltjeswandeling aan de westkant of struinen aan de oostkant.

Over het strand en door de duinen

Getty Images

Vanuit het dorp volg je een blauwe markering richting het wad. Sla daar rechtsaf naar de bank van Banck. Je komt langs de Westerplas, met ontelbaar veel vogels. De wan­deling gaat verder op een pad tussen groen en strand; hier heb je de wereld voor jezelf. Wat wij graag doen: iets van de route (ca. 9 km) afwijken en pas bij de vuurtoren het duin over. Daar pik je de route zo weer op.

Door de kwelders

Getty Images

Ga op de fiets (overal te huur) richting de andere kant van het eiland, volg de bordjes ‘Kobbeduinen’. Parkeer je fiets en wandel oostwaarts tot je niet meer verder kunt, of wil. Wie liever over steviger paden loopt, kan vanaf hier over het fietspad (in de winter toch niet druk) richting het strand, daarna terug langs bunker Wassermann en drenkelingen­kerkhof Vredenhof en vervolgens door de duinen naar je fiets terug (ca. 5 km).

Lunchen

  • Strandpaviljoen De Marlijn is bekend vanwege de fruits de mer (wel vooraf bestellen). 
  • Aan het wad zit havenpaviljoen Wad Anderz, waar je verrassend lekker kunt eten met uitzicht op zee. 
  • In het dorp zelf kun je voor een ouderwetse tosti terecht bij Hotel van der Werff
  • Of ga wijn drinken en wat eten bij hotel, wijnbar en bistro De4dames

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Wandelen
  • Getty Images