Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Elke dag 11 minuten stevig doorstappen kan je leven al verlengen

Even stevig wandelen doet wonderen voor je gezondheid, zo blijkt uit een grote studie van de Universiteit van Cambridge.

vrouw wandelen lente

Moet je nagaan wat een half uurtje wandelen voor je doet!

Wie het wandelen al heeft ontdekt, zal vermoedelijk wel wat langer lopen dan 11 minuten: zelfs de gemiddelde lunchwandeling neemt wat meer tijd in beslag. Heb je niet zoveel met wandelen, dan is 11 minuten stevig doorstappen al een investering in je gezondheid.

Dat blijkt uit een grote studie van de Universiteit van Cambridge, waarvoor 200 onderzoeken zijn vergeleken. De onderzoekers keken naar de mate waarin beweging de kans op hart- en vaatziekten, kanker en een vroegtijdige dood verkleinde.

Wat bleek: 75 minuten per week - oftewel iets minder dan elf minuten per dag - verlaagde het risico op voortijdig sterven met 23 procent, de kans op kanker met 7 procent en het risico op hart- en vaatziekten ging zelfs met 17 procent omlaag.

Je moet wel wat meer doen dan heen en weer lopen naar de koffieautomaat of een beetje door het park slenteren. Het gaat echt om stevig doorstappen, aldus Thijs Eijsvogels, inspanningsfysioloog bij het Radboudumc in Nijmegen, tegen RTL Nieuws.

"Je hoeft niet per se naar de sportschool om je beweegminuten te halen. Je kunt ook prima naar je werk lopen of fietsen. Of gewoon elke dag een rondje doen. Het zorgt er letterlijk voor dat je lichaam in beweging komt. Je gebruikt je hart, longen en spieren, dat houdt je lichaam op peil en zorgt ervoor dat je fit bent."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Wandelen
  • Getty Images