Eén uur in de natuur en je brein komt al tot rust

Door Ella Vermeulen
Eén uur in de natuur en je brein komt al tot rust

Toch is door de stad lopen ook zo gek nog niet.

Eigenlijk weten we het allemaal wel: in de natuur zijn doet een mens goed, is een prima remedie tegen stress en maakt je blij. Maar is dat nu suggestie of wetenschappelijk te bewijzen?

Duitse wetenschappers deden er onderzoek naar. Een groep proefpersonen werd in tweeën gedeeld. Beiden helften ondergingen een hersenscan en moesten een vragenlijst invullen voor ze moesten gaan wandelen. De ene groep kreeg een route door het centrum van Berlijn. De andere groep wandelde door een oud bos.

De natuur heeft écht een gunstige invloed op de hersenen

Na de wandeling werd de hersenscan herhaald en moesten de deelnemers weer een vragenlijst invullen. De fMRI-scans toonden verminderde activiteit in de amygdala na een wandeling in het bos, rapporteren de onderzoekers , wat het idee ondersteunt dat de natuur gunstige effecten kan hebben in hersengebieden die betrokken zijn bij stress. En een uurtje is dus al genoeg om dat te bewerkstelligen.

"De resultaten ondersteunen de eerder veronderstelde positieve relatie tussen natuur en hersengezondheid, maar dit is de eerste studie die het causale verband aantoont", zegt milieu-neurowetenschapper Simone Kühn, hoofd van de Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience van het Max Planck Institute for Human Developement.

Deelnemers die een boswandeling maakten, rapporteerden ook meer focus en meer plezier van de wandeling zelf dan degenen die stadswandelingen maakten, een bevinding die consistent is met de fMRI-resultaten van het onderzoek en met eerder onderzoek.

De onderzoekers leerden echter ook iets interessants over proefpersonen die stadswandelingen maakten. Hoewel hun amygdala-activiteit niet afnam zoals degenen die natuurwandelingen maakten, nam het ook niet toe, ondanks een uur in een drukke stedelijke omgeving te hebben doorgebracht. Dus hou dat ommetje door de buurt er ook gerust in.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in