Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dit zijn de 5 stilste plekken van Nederland

Voor als je iets wilt plannen, qua rust en kalmte. De Dag van de Stilte vindt jaarlijks plaats op de laatste zondag in oktober als de zomertijd overgaat in de wintertijd (dat is dus aanstaande zondag). Het is een moment om je over te geven aan het fenomeen stilte, iets waar veel mensen in deze pr...

Dit zijn de 5 stilste plekken van Nederland

Voor als je iets wilt plannen, qua rust en kalmte.

De Dag van de Stilte vindt jaarlijks plaats op de laatste zondag in oktober als de zomertijd overgaat in de wintertijd (dat is dus aanstaande zondag). Het is een moment om je over te geven aan het fenomeen stilte, iets waar veel mensen in deze prikkelrijke (en prikkelbare…) tijd behoefte aan hebben.

Op Dag van de Stilte vind je alle activiteiten waar je – in stilte – aan mee kunt doen, zoals stiltewandelingen, lezingen, stiltegedichten schrijven of lezen, schilderen en stiltedisco. Mocht je nu liever gewoon een wandeling in stilte maken, dan zijn dít de stilste plekken van Nederland.

Dwingelerveld

In het Dwingelderveld kun je uren doorbrengen in 'oorverdovende' stilte. Rondlopen en genieten van de omgeving en prachtige natuur in wat slechts één van de één stiltegebieden in Drenthe is.

Utrechtse Heuvelrug

Ook heel stil is een heideveldje op de Utrechtse Heuvelrug. Volgens de Stichting Natuur en Milieu is dit de meest geluidsvrije locatie van ons land. Aan het wandelpad dat langs deze plek voert is een speciale stiltebank geplaatst om in alle rust te mijmeren.

De grotten van de St Pieter

Digitale detox? Ga met een gids (die zal wel af en toe iets zeggen om je niet te laten verdwalen) de grotten in. Geen echo, geen geluid, geen wifi – héél stil.

Schiermonnikoog

Hoe langer je naar de oostpunt van het eiland woont, hoe stiller het wordt. Als in: het betere 'alleen op de wereld' gevoel. Je hoort de wind, de zee en de vogels, en verder niets. Idem: de Dollard, een zeearm in het Groningse waddengebied, die ook perfect s voor wie houdt van lege landschappen, verre uitzichten en geen mens tegenkomen.

Botshol

Onder de rook van Amsterdam ligt een Hollands laagveengebied dat bekend staat als een oase van rust. Who knew?

De Plateaux

Vormt een geheel met het Belgische natuurgebied Hageven. Hier kun je grenzeloos genieten van gevarieerd landschap met unieke vloeiweiden en amper omgevingsgeluid.

En de állerstilste plek?

Dat is de Dode Kamer van de TU Delft. Die is zo ontworpen dat al het geluid maximaal wordt geabsorbeerd.  De kamer wordt gebruikt door studenten van de Technische Universiteit om proeven te doen, maar is ook te bezoeken voor mensen die absolute stilte willen ervaren.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in