Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dít zijn de 10 populairste wandelroutes in Europa

Wandelen is en blijft mateloos populair (en terecht!)

Dolomieten wandelen hiking

Minder hysterisch dan fitness of hardlopen, goed voor body en mind, verrukkelijke stressbuster en onthaaster – het is geen wonder dat wandelen mateloos populair is. Dat merken ze ook bij wandelinspiratiesite Op Pad, waar ze uit de zoekopdrachten van de ongeveer 1 miljoen jaarlijkse bezoekers de 100 populairste routes in Europa destilleerden. Dit is de Top 10:

1 De Dutch Mountain Trail

De mooiste hoog-laagdelen van Zuid-Limburg (en de Belgische Voerstreek), die bewandel je in de Dutch Mountain Trail.

2 De Edelhert Trail

Weer eens wat anders: Nederland en een stukje Duitsland verkennen door de ogen van een edelhert. Het is een route van maar liefst 440 km die in zo’n 22 etappes wordt afgelegd. 

3 De GR-20 op Corsica

Eentje voor gevorderden en bekend als de koning van alle Grande Randonnées: de GR-20 op het Franse eiland Corsica. Ruig, primitief en onvergetelijk. Loop je 'm helemaal, dan leg je 90 km in 10 dagen af.

4 De Ninglingspo wandeling in de Ardennen

Ninglingspo is een vrolijke naam voor een lieflijk riviertje dat door een beeldschone vallei loopt. Niet lang (heen en terug zes km), maar dat maakt 'm leuk voor wat minder geoefende lopers of als je met kinderen wandelt.

5 De Tour du Mont Blanc

Weer eentje voor ambitieuze, geoefende bergwandelaars. De Tour du Mont Blanc (TMB kortweg) kronkelt door drie landen, acht valleien en zes bergpassen en dat over een lengte van 170 km. Dat is dan de totale route, maar hij is goed op te delen in stukken. In de zomer is het er vrij druk, ga liever in het voor- of naseizoen.

6 De Sentier des Douaniers (GR-34) in Bretagne

DE GR-34 (of veel mooier: Sentier des Douaniers), volgt zo’n 2000 km kustroute in Bretagne, van Mont Saint-Michel tot aan Morbihan en sinds 2014 zelfs nog verder. 'De route is goed gemarkeerd, maar af en toe ontbreekt een bordje,' meldt Op Pad. 'Als je steeds de zee rechts en zo dichtbij mogelijk houdt, en het land links, komt het altijd goed!'

7 Huttentocht in de Schladminger Tauern

Vijf dagen stappen en slingeren land beken, watervallen, riviertjes en bergmeren in Oostenrijk, dat is de Schladminger-Tauern-Höhenweg, op de grens van de deelstaten Stiermarken en Salzburger Land.

8 De Sentiero Azzurro in Cinque Terre

De Cinque Terre, vijf dorpen aan de beroemde Italiaanse Riviera di Levanti-kust bij La Spezia, zijn via talloze paden met elkaar verbonden. Het beroemdste pad, wat heet, één van de mooiste kustwandelingen ter wereld, is de Sentiero Azzurro. Voor wie niet van filelopen houdt: ga in het vroege voorjaar.

9 De Dolomieten Höhenweg/Alta Via no. 1

De Duitstaligen zeggen Höhenweg, de Italianen hebben het over de Alta Via. In de Dolomieten liggen er tien, waarvan de Alta Via 1 de beroemdste én de populairste is, qua magistrale uitzichten.

10 De GR-10 door de Pyreneeën

Van de drie grote routes door de Pyreneeën is de GR-10 de bekendste en de meest belopen GR. In totaal is de rood-wit gemarkeerde route bijna 1000 km lang en loopt grotendeels aan de Franse kant van de Pyreneeën. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Wandelen
  • Getty Images