De heide bloeit! Hier gloeit het paars het mooist

Door Ella Vermeulen
De heide bloeit! Hier gloeit het paars het mooist

We hebben 27 prachtig paarse gebieden voor je gevonden!

Heide is een bescheiden plantje met een enorme uitstraling als de bloemetjes uitkomen. En dat is nu het geval: van ongeveer half augustus t/m half september staat de heide in bloei in Nederland. 

Je kunt nu via de paden door prachtige paarse heidevelden lopen. Wees er op tijd bij, want begin september begint de kleur al te vervagen. Wonderschoon wandelen, je ogen uitkijken en nazomeren doe je hier.  

1. Wezepsche Heide

De Wezepsche Heide is een prachtig en afwisselend natuurgebied. Als je geluk hebt, zie je vossen, wilde zwijnen, reeën en ook edelherten. Ook vele soorten vogels voelen zich hier thuis. Wandel bijvoorbeeld de NS-wandeling van station Wezep naar Zwolle. Een afwisselende route met zowel bos, dorpjes, historische steden als rivierlandschap. Vanaf station Wezep sta je snel in het paars. Door het bos loop je de glooiende, open Wezepsche Heide op. Een prachtig gebied!

2. Loenermark

Op de Loenermark, midden op de Veluwe, kijk je je ogen uit! Hier wisselen heidevelden, bossen en zandvlakten elkaar af. Al een tijd graast hier een kudde Veluwse heideschapen, die ervoor zorgt dat het heideveld niet dichtgroeit. In het gebied zijn verschillende wandelroutes uitgezet, variërend van 2 tot 14 kilometer. 

De heide bloeit! Hier gloeit het paars het mooist

3. Elspeetsche heide

De video die onder deze opsomming staat laat erg mooie beelden zien van een geweldige paarse heide. Waar deze beelden zijn opgenomen? Wat je ziet is de Elspeetsche heide, een gebied tussen Nunspeet en Elspeet. Zeker wanneer de zomer niet al te droog is het vanaf medio augustus een explosie aan paars in dit natuurgebied.

4. Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Ook in Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat de heide prachtige in bloei. Ontdek het wereldberoemde natuurpark van ruim 5.400 hectare met één van de 13 uitgezette wandelroutes, één van de 1.800 gratis witte fietsen en ruim 40 kilometer fietspad! Eén van de meest bijzondere gebieden in het Park is het Deelense Veld. 

5. Ermelosche heide

Tussen Ermelo en de kleinste stad van Nederland, Staverden, vind je de Ermelosche heide. Dit gebied maakt deel uit van het stuwwallenmassief van de Veluwe. Op de Ermelosche heide is nog een aantal grafheuvels aanwezig die te herkennen zijn aan de lichte verhogingen in het landschap. Deze grafheuvels zijn al duizenden jaren oud. De heide wordt nog op traditionele wijze in stand gehouden met schapen. Het is fascinerend om te zien hoe herder en hond samenwerken om de schaapskudde in het gareel te houden. Ook is er in het gebied een schaapskooi met daarbij een bezoekerscentrum, waar je meer informatie vindt over de schapen en de heide.

6. Ginkelse heide

Veel mensen kennen de Ginkelse heide in Ede van de luchtlandingen tijdens Operatie Market Garden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is het uitgestrekte gebied een prachtig en rustig wandelgebied. Het staat bekend om de uitgestrekte heidevelden die worden afgewisseld met bos. Op de heide loopt een kudde van ongeveer 160 schapen, die voorkomt dat de heide dichtgroeit.

7. De Renderklippen

De Renderklippen, een prachtig natuurgebied tussen Epe en Heerde, geeft een fraai beeld van de ontstaansgeschiedenis van de Veluwe. Het gebied van 223 hectare, dat met heide en dennen begroeid is en vele hoogteverschillen kent, biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. Nu de heide in bloei staat is er het er volop genieten.

8. Nationaal Park Veluwezoom

In dit rijtje mag Nationaal Park Veluwezoom absoluut niet ontbreken. Het park heeft verschillende uitzichtpunten waar je uitkijkt op een prachtig paarse deken. In deze periode is de Veluwezoom erg geliefd bij wandelaars en natuurfotografen, het kan er dan ook behoorlijk druk zijn. Start je bezoek bij het Bezoekerscentrum Veluwezoom aan de Heuvenseweg in Rheden en maak vanaf daar een mooie wandeling.

9. Dwingelerveld in Drenthe

Maak kans op een ontmoeting met een kudde Drentse heideschapen tijdens een wandeling op de grote, stille heide van Dwingelderveld. De schapen zorgen ervoor dat de heide openblijft en elk jaar opnieuw prachtig paars kleurt.

10. De Sprengenberg, Overijssel

Laat je verrassen door glooiende heidevelden tot zover het oog reikt, Schotse hooglanders, oude bouwlanden en schitterende uitzichten. Dit is de enige plek waar je het korhoen nog kan zien en ook hier dreigen ze te verdwijnen. Sluit je wandeling af met een streeklunch bij Herberg De Pas.

11. Loonse en Drunense Duinen, Brabant

Struin door de Loonse en Drunense Duinen, waar heidevelden in augustus en september paars kleuren. Een ideale plek voor levendbarende hagedissen die lekker liggen te zonnebaden in het zand!

12. Deelerwoud, Gelderland

Het Deelerwoud is een oase van rust gelegen tussen twee heel bekende buren: de eerder genoemde Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom. In dit voormalige stuifzandgebied vind je eindeloze heidevelden. Vergeet geen foto’s te maken.

13. Kaapse Bossen, Utrecht

Rolstoelgebruikers, wandelwagens en buggy’s genieten van bloeiende heide op de Utrechtse Heuvelrug vanaf het rolstoelpad. Dit heide- en stuifzandveld bij de Helenaheuvel is een restant van het eens woeste heidegebied dat vanaf de 18e eeuw steeds meer werd bebost.

14. Mantingerveld, Drenthe

Wandel door de verschillende kleine stukjes heide ten zuiden van Mantinge. In het Mantingerveld is Natuurmonumenten bezig een groot heideveld in oude glorie te herstellen. De wandelroute geeft je nu al een goed beeld van de huidige natuur, en van wat er nog gaat komen.

15. Fochteloërveen, Friesland & Drenthe

De boswachters zetten in het Fochteloërveen op behoud van veen en heide, het gebied van de kraanvogel. Sinds een paar jaar broeden ze er zelfs! Ontdek het leefgebied van de kraanvogel met de paarse velden.

16. Kampina, Noord-Brabant

De paarse pracht van de uitgestrekte heidevelden van Kampina kun je op verschillende manieren ontdekken. Pak de fiets om van de vergezichten over de paarse hei te genieten. 

De heide bloeit! Hier gloeit het paars het mooist

17. Brunssumerheide, Limburg

Ben je slecht ter been of wil je graag met de kinderwagen op pad? Vanaf het beleefpad geniet je van de paarse, glooiende heidevelden.

18. Mookerheide, Limburg

Ontdek dé hoogtepunten van de Mookerheide: het jachtslot, de heide, de Heumense schans, de Mookerschans en weidse uitzichten.

19. Buurserzand, Overijssel

Grazende hereford koeien met kalfjes, pootjebaden in het Buursermeertje, genieten op een bankje van bloeiende parnassia bij het Rietschot. Deze route brengt je over de heide en door het bos langs alle highlights van het Buurserzand.

20. Schoorlse Duinen, Noord-Holland

Deze wandeling gaat langs de mooiste heidevelden van het duingebied.

Foto's (c) Getty Images

Met dank aan Natuurmonumenten en Visit Veluwe