Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zwaait de queen af?

Ze wordt een dagje (of wat!) ouder, en zag haar echtgenoot Philip (96) onlangs met pensioen gaan. En dat zou koningin Elizabeth toch aan het denken hebben gezet. Neemt the queen binnenkort afscheid van haar taken? Welnee! Maar insiders nabij de koningin en haar troonopvolger Charles fluisteren we...

Zwaait de queen af?

Ze wordt een dagje (of wat!) ouder, en zag haar echtgenoot Philip (96) onlangs met pensioen gaan. En dat zou koningin Elizabeth toch aan het denken hebben gezet.

Neemt the queen binnenkort afscheid van haar taken? Welnee! Maar insiders nabij de koningin en haar troonopvolger Charles fluisteren wel dat er achter de schermen gewerkt wordt aan een plan waardoor Charles als regent haar dagelijkse taken overneemt.

Normaal gesproken treedt een regent aan als een koning of koningin door ziekte tijdelijk niet kan regeren. Maar de koningin zou ook haar leeftijd als aanleiding voor een regentschap kunnen nemen. En zou nu het plan hebben opgevat om precies dat te gaan doen – als ze in 2021 welgeteld 95 jaar oud wordt.

Een abdicatie, zoals die van koningin Beatrix, vindt ze naar verluidt geen optie. Ze wil gewoon koningin blijven, al is het maar in naam. Dat past bij het plaatje dat ze ten tijde van haar troonovername schepte in een speech. “Ik verklaar dat ik mijn hele leven, kort of lang, toegewijd zal zijn aan mijn taak voor mijn landgenoten.”

Dat leven werd heel lang, maar dat zagen ze in Groot-Brittannië wel aankomen: de moeder van Elizabeth werd liefst 101. Charles is ondertussen ook alweer 68, en zou staan te trappelen om zelf met de scepter te zwaaien. Liefst met zijn moeder gewoon aan zijn zijde.

In Nederland hebben we trouwens ook een geschiedenis met regentschappen. Prinses Juliana was twee keer regentes toen koningin Wilhelmina ziek was. Koningin Emma was regentes toen koning Willem III ziek werd. Toen hij drie dagen later overleed, werd ze regentes namens haar dochter Wilhelmina, die toen nog minderjarig was.