Zo ziet Amalia's laatste schooljaar eruit

Zo ziet Amalia's laatste schooljaar eruit

Op naar zes Gym!

Een bijzonder schooljaar voor kroonprinses Amalia: zij begint maandag aan de zesde klas van het Sorghvliet Gymnasium. Haar eindexamenjaar dus. Met nog wat aangepaste coronaregels, maar vooral een blik op de toekomst.

Klas overgeslagen

Dat Amalia haar diploma gaat halen in 2021 lijkt een gegeven: ze staat te boek als een goede leerling, en komt uit een nest met bijna alleen maar gymnasiasten. Zusjes Alexia en Ariane zitten óók op het Sorghvliet, in de vierde en tweede klas. Dat Amalia twee jaar hoger zit dan haar zus Alexia komt doordat ze op de basisschool een klas oversloeg.

Het is dus niet zozeer de vraag of Amalia volgend jaar klaar is met de middelbare school, maar meer wat ze daarna gaat doen. Daarover tasten we voorlopig nog in het duister. In 2018 zoemde er een tijdje een gerucht rond dat de kroonprinses graag haar zesde jaar in China wilde volgen. Dat bleek niet waar, al zou ze wel al jaren Chinese les volgen.

De eerste schooldag ooit, kleine meisjes worden groot...

Zo ziet Amalia's laatste schooljaar eruit

Pas zeventien

Dat ze pas zeventien is als ze straks haar diploma overhandigd krijgt, zorgt volgens de Oranjes zeker dat er geen haast is om direct een studie uit te kiezen. "Misschien gaat ze de wereld in", zei Willem-Alexander tijdens de zomerfotosessie nog heel stoer. Dat is in royalkringen best gebruikelijk, dat er in elk geval even (iets anoniemere) tijd in het buitenland wordt doorgebracht, tijdens of na de schooltijd. "Maar er zijn nog geen plannen", verzekerde de koning.

Dat zou natuurlijk zomaar met de pandemie te maken kunnen hebben. Die het schoolleven van elke middelbare scholier in ons land het afgelopen jaar radicaal veranderde. Het afgelopen half jaar konden middelbare scholieren niet fysiek naar lessen, maar volgden ze online onderwijs. Nu gaan de middelbare scholen weer helemaal open, en wordt de anderhalvemeterregel tussen leerlingen helemaal losgelaten. Wel moeten de leerlingen afstand houden van leraren en ander personeel op school.

De eerste dag middelbare school in drie foto's van de koning

Zo ziet Amalia's laatste schooljaar eruit
Zo ziet Amalia's laatste schooljaar eruit
Zo ziet Amalia's laatste schooljaar eruit

School gemist

Het heeft de voorkeur van de Oranje-meiden, lieten Willem-Alexander en Máxima al weten. Zo vertelden ze dat hun dochters het 'niet makkelijk' vonden om thuis te zitten. "Maar de resultaten op school zijn heel goed geweest", aldus Máxima. Waaraan de koning lachend toevoegde dat hij nooit had gedacht dat zijn dochters school zouden missen. 

Dat wordt dus met veel plezier op de fiets springen maandag. Wij wensen de prinsessen een topjaar.

Beeld: RVD

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in