Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zó rijk is Felipe, de koning van Spanje

Gevalletje royal transparantie! Het is niet niks, maar in vergelijking met, pakweg, koning Vajiralongkorn van Thailand, die op zo’n 35 miljard dollar zit, is het vermogen van de Spaanse koning een schijntje. Het Spaanse koninklijk paleis heeft bekendgemaakt dat koning Felipe 2,6 miljoen euro bezi...

Zó rijk is Felipe, de koning van Spanje

Gevalletje royal transparantie!

Het is niet niks, maar in vergelijking met, pakweg, koning Vajiralongkorn van Thailand, die op zo’n 35 miljard dollar zit, is het vermogen van de Spaanse koning een schijntje.

Het Spaanse koninklijk paleis heeft bekendgemaakt dat koning Felipe 2,6 miljoen euro bezit. Het openbaar maken van het vermogen van de vorst moet bijdragen aan het vergroten van de transparantie van het Spaanse koningshuis.

De verklaring vermeldt geen onroerend goed of vervoer

Het gaat dan om privébezittingen zoals spaargeld, kunst, antiek en juwelen. Die laatste drie beslaan zo’n 305.000 euro van de eerder genoemde 2,6 miljoen euro. De verklaring vermeldt geen onroerend goed of vervoer. Het bedrag is vooral tot stand gekomen door de toelage die hij de afgelopen 25 jaar kreeg, eerst als kroonprins en later als koning. Het scheelt dat hij geen big spender is.  

“Zijne Majesteit de Koning, geleid door zijn geest van dienstbaarheid en burgerlijke betrokkenheid, gaat vandaag verder dan zijn grondwettelijke verantwoordelijkheden door de persoonlijke beslissing te nemen zijn vermogen openbaar te maken”, zo luidt de verklaring van het koninklijk paleis. Felipe is sinds 2014 koning van Spanje en heeft zichzelf ten doel gesteld de monarchie te moderniseren.

Bij zijn proclamatie op 19 juni 2014 verklaarde Felipe: „Tegenwoordig, meer dan ooit, eisen burgers terecht dat morele en ethische principes ons publiek inspireren en als voorbeeld dienen. En de koning, aan het hoofd van de staat, moet niet alleen een referentie zijn, maar ook een dienaar van die eerlijke en legitieme eis van alle burgers.” Met het openbaar maken van zijn vermogen wil Felipe hieraan tegemoet komen.

Juan Carlos en Felipe in 1977

Felipes vader en voormalige koning Juan Carlos raakte in 2020 nog in opspraak omdat hij was verwikkeld in een corruptieschandaal en heeft zich sindsdien teruggetrokken in de Verenigde Arabische Emiraten. Felipe nam afstand van de zaak, trok destijds de jaarlijkse toelage van bijna 200.000 euro van zijn vader in en kondigde aan dat hij afstand zou doen van zijn erfenis.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in