Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zijn dit Máxima's favoriete diamanten?

Ook in te zetten als haarclip! Royal erfstukken genoeg. Maar de Oranje-diademen komen maar heel zelden uit de sieradenkluis. Het staatsbezoek aan Berlijn was zo’n gelegenheid. Daar droeg HM het Stuart-diadeem zonder de Stuart-diamant. Maar ze gaf ook een knipoogje naar nóg een beroemde vondst uit...

Zijn dit Máxima's favoriete diamanten?

Ook in te zetten als haarclip!

Royal erfstukken genoeg. Maar de Oranje-diademen komen maar heel zelden uit de sieradenkluis. Het staatsbezoek aan Berlijn was zo’n gelegenheid. Daar droeg HM het Stuart-diadeem zonder de Stuart-diamant. Maar ze gaf ook een knipoogje naar nóg een beroemde vondst uit de schatkist.

Met het Korenaardiadeem hebben we koningin Máxima nog nooit gezien. That is… met het héle diadeem niet. De losse korenaren zet HM namelijk maar wat graag in om een mooie hoed of gouden kapsel mee aan te kleden.

Het diadeem bestaat uit acht losse korenaren, die op allerlei verschillende manieren zijn samen te stellen. Als tiara met vier, zes of acht korenaren bijvoorbeeld. Maar dus ook als losse broche of haarsieraad.

Het is die veelzijdigheid waar Máxima van houdt. Ze droeg bijvoorbeeld een hele rits korenaren voor haar veertigste verjaardag. Speldde ze op haar pillbox voor de uitreiking van de Willemsorde. Droeg ze tijdens een staatsbezoek aan Canada voor extra glamour. En ja: in Berlijn mochten ze ook weer even uit.

Overigens zijn de korenaren best veel gedragen binnen de koninklijke familie, zij het niet door Majesteit zelf. Prinses Margriet was er vroeger dol op, haar schoondochters droegen ze allemaal als trouwtiara. Ook Irene’s dochter Margarita en schoondochter Viktória deden dit trouwens.

Oorspronkelijk stammen de korenaren van Catharina Paulowna van Rusland, zij gaf ze aan haar dochter Sophie die met koning Willem III trouwde. Koningin Wilhelmina droeg de diamanten korenaren eerst nog los, in de jaren vijftig werd er een tiaraframe voor gemaakt.

Niet alle acht de korenaren schijnen nog in Oranje-bezit te zijn. Juliana zou er in elk geval een cadeau hebben gedaan aan een vertrekkende hofdame. Naar verluidt belandde er zelfs eentje via-via bij een bekend veilinghuis.

Maar aan Máxima te zien, liggen er nog genoeg veilig in de familiekluis. Een plaatje.

Beeld: Getty Images/ANP/Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in