Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zien: nieuwe regering poseert op bordes van Paleis Huis ten Bosch

Met minister-president Dick Schoof en koning Willem-Alexander als stralende middelpunten. 

bordesfoto

Daar is-ie dan: de officiële foto van het kabinet van minister-president Dick Schoof! Hierop poseren de premier en koning Willem-Alexander tussen de zestien nieuwe ministers op het bordes van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Beëdiging

Allereerst werden alle ministers en staatssecretarissen vandaag één voor één beëdigd door koning Willem-Alexander in de Oranjezaal. De nieuw benoemde bewindspersonen leggen een in de wet voorgeschreven eed of belofte af. Minister Femke Wiersma van Landbouw en staatssecretaris Folkert Idsinga van Financiën legden hun eed af in het Fries. Na de beëdigingen was het natuurlijk tijd voor een groepsfoto, inclusief de koning:

De benoemingen van de nieuwe ministers en staatssecretarissen werden officieel vastgelegd in de zogenoemde Koninklijke Besluiten. Hierin staat ook het vertrek van het oude kabinet bevestigd. De koning en Schoof, die tot 28 mei 2024 secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid was, zetten beiden hun handtekening onder deze besluiten om de nieuwe regering te bevestigen. Dit maakt dat Dick Schoof nu formeel minister-president is.

NL Beeld / Patrick van Emst

Bordesfoto

Vervolgens was het tijd voor de officiële bordesfoto. Hiervoor poseerde de nieuwe regering-Schoof – zonder de staatssecretarissen – op de trappen van Paleis Huis ten Bosch:

NL Beeld / Patrick van Emst

Nog niet helemaal op de hoogte van wie precies welke functie gaat bekleden? Instagram-account @checkjestem deelde een handig overzicht van de kersverse ministers:

Throwback

Ter ere van deze bijzondere gelegenheid, deelde het koninklijk huis gisteren al een paar nostalgische terugblikken op voorgaande bordesfoto's. Zo spotten we onder andere oud-premier Mark Rutte met zijn regering:

"De eerste bordesfoto van Koningin Juliana werd in 1971 met kabinet-Biesheuvel gemaakt. De eerste bordesfoto met Koningin Beatrix vond plaats in 1982. Het jaar daarvoor was ook al een kabinet beëdigd, maar toen werd de kabinetsfoto enkel binnen in de vestibule van Paleis Huis ten Bosch gemaakt. De eerste bordesfoto van Koning Willem-Alexander werd gemaakt in 2017 op Paleis Noordeinde", schrijft het hof onder het bericht.

Royalty
  • Instagram @koninklijkhuis en @checkjestem, Blauw Bloed
  • NL Beeld