Zien: Kate brengt liefdevolle boodschap in video

Door Kim Veldema
Zien: Kate brengt liefdevolle boodschap in video

Wat er over is gebleven van de stiff upper lip (vrij vertaald: toon nooit je emoties) van de Britten? Heel weinig, als het aan de nieuwe generatie Engelse royals ligt. Jezelf zijn en hulp vragen wanneer nodig, dát proberen ze uit te stralen. Laatste wapenfeit: deze video van Kate.

Na prins William en zijn broer Harry, laat nu ook Kate Middleton zich uit over het belang van een goede mentale gezondheid. Zij nam een mooie én belangrijke boodschap op, speciaal voor kinderen.

'Praat over je gevoelens'De hertogin van Cambridge deed dit tijdens een bezoek aan het Anna Freud Centum, dat zich inzet voor de psychische gesteldheid van kinderen. In de video vertelt Kate hoe dit goede doel een speciale animatiefilm (zie onder) tot stand bracht, waarin kinderen worden aangemoedigd om over hun gevoelens te praten.

Lees ook: Prins Harry bekent dat hij 'bijna een zenuwinzinking' had na de dood van Diana

Moeilijke tijd"Het leert je wat je moet zeggen en met wie je kunt praten als je gevoelens hebt die te groot zijn om in je eentje te behappen", zegt ze. "En hoe je moet luisteren of kunt helpen als een van je vrienden door een moeilijke tijd gaat. Soms kan een simpel gesprek al een verschil maken." 

Jong geleerd...De video werd opgenomen in januari, maar nu pas naar buiten gebracht omdat deze week de campagne wordt gestart met als thema: 'Je bent nooit te jong om over je mentale gezondheid te praten.' Kate: "Als ouders willen allemaal dat onze kinderen de best mogelijke start in het leven krijgen. Kinderen aanmoedigen om hun gevoelens te begrijpen en er open over te zijn, kan ze de handvatten geven om om te gaan met de ups en downs waarmee ze te maken krijgen als ze opgroeien. Het is belangrijk dat onze kinderen begrijpen dat emoties normaal zijn. En dat ze hulp durven te vragen als ze ergens mee worstelen."

Totaal anders Bij de campagne horen lessen die komende herfst op Britse basisscholen van start gaan. Eén ding is zeker, na alle openhartige video's die de prinsen, en nu ook de hertogin, naar buiten hebben gebracht: deze generatie Britse royals gaat het totaal anders (lees: persoonlijker, kwetsbaarder wellicht) doen dan de vorige.

Hier kun je Kates video bekijken - en daaronder de animatie waarover ze praat in het filmpje.