Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Windsor weelde: kijk je ogen uit in de trein van de Britse royal family

'Buckingham Palace op wielen' wordt deze trein ook wel genoemd. En terecht, want kijk alleen al naar Victoria's Saloon. Wat een pracht van een wagon (een woord dat bijna te gewoontjes klinkt als je de beelden ziet).  En er is meer... wat te denken van een luxe suite met bad en een eetkamer voor t...

Windsor weelde: kijk je ogen uit in de trein van de Britse royal family

'Buckingham Palace op wielen' wordt deze trein ook wel genoemd. En terecht, want kijk alleen al naar Victoria's Saloon. Wat een pracht van een wagon (een woord dat bijna te gewoontjes klinkt als je de beelden ziet). 

En er is meer... wat te denken van een luxe suite met bad en een eetkamer voor twaalf personen met geblindeerde ramen? Uniek: een kijkje achter de schermen van de Britse koninklijke trein. 

Lees ook: Wining and dining: deze luxe 'wijntrein' voert je langs beroemde wijnhuizen

Mobiel paleis

Er is een reden waarom de koninklijke trein wordt omschreven als 'Buckingham Palace op wielen'. Het luxe vervoersmiddel is ontworpen en gebouwd in 1842 voor koningin Victoria, om te dienen als mobiel paleis wanneer de vorstin door het land moest reizen. De trein stond erom bekend high class én high tech te zijn. En we snappen wel waarom.

Klaar met de koets

Vóór 1842 reisde koningin Victoria per koets - daar was ze niet bepaald fan van. En dus deed de koninklijke trein zijn intrede. Zo (zie boven) zag de trein eruit toen hij koning George V en koningin Mary naar Blackpool vervoerde tijdens hun toernee door het noordwesten van Engeland.

Koningin Victoria's Saloon

Toen koningin Victoria in 1842 voor het eerst met de royal train reisde, van Windsor naar London, was het interieur van haar werkkamer het toonbeeld van extravagantie - van de gestoffeerde muren tot de gouden accessoires. De foto hierboven toont de inmiddels moderne versie. 

Koning Edwards kantoor

Koning Edward VII (1841-1910) liet de kamers allemaal opnieuw inrichten toen hij regeerde, inclusief dit kantoor en een speciale lounge-kamer, waar hij en zijn vrouw zich terug konden trekken. Koning Edward VII was de eerste vorst uit het 'Huis Saksen-Coburg en Gotha', die over het Verenigd Koninkrijk regeerde.

Leuk weetje: ook zijn zoon, koning George V, behoorde tot het Huis Saksen-Coburg en Gotha, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de naam door George V veranderd in het Brits klinkende 'Huis Windsor'.

De rookkamer

Nog een toevoeging van koning Edward VII: deze rookkamer, compleet met een gentlemen's club-sfeer, met dank aan de leren en houten details, plus de tafel waarop altijd een decanter met wijn staat.

De eetkamer

Victoria en zoon Edward besteedden allebei veel aandacht aan het ontwerp van de leefruimtes in de trein, zoals je ook kunt zien aan de mooie details van de eetkamer. 

Koning George' badkamer

In 1910 liet koning George V zijn kleedkamer ombouwen tot badkamer; het was de eerste badkamer mét bad op een Britse trein ooit. In de huidige trein heeft koningin Elizabeth ook een bad, de suite van prins Philip heeft alleen een douche.

Koning George' slaapkamer

Nu ziet het er misschien wat spartaans uit, maar vroeger stond deze kamer voor een en al vernuft. Koning George' slaapkamer was uitgerust met elektrische verlichting en ventilatoren, nadat koningin Mary de trein uitvoerig had laten renoveren.

Mary's slaapkamer was hetzelfde, maar zij had een roze sprei en haar ramen waren omlijst met crèmekleurige gordijnen.

Koningin Elizabeths saloon

De koninklijke trein bestaat uit negen gescheiden rijtuigen ('saloons'). In 1977 - in dat jaar was koningin Elizabeth precies 25 jaar vorstin - waren deze saloons ontworpen, speciaal voor Elizabeths Silver Jubilee Tour. Ze zijn in totaal 23 meter lang, bedekt met een dik pluchen tapijt en aan de muren hangen schilderijen van de Schotse landschapschilder Roy Penny. 

De moderne eetkamer

In deze kamer kunnen twaalf gasten ongestoord eten, wat natuurlijk noodzakelijk is als je soms dagenlang op reis bent door het land. De ramen zijn geblindeerd om de privacy van de royals te kunnen garanderen.

Personeelskamer

Er is een team van ongeveer 150 conducteurs die de trein mogen besturen en uiteraard is er altijd keukenpersoneel aan boord; de chef hoort op hetzelfde niveau te koken als de koks in Buckingham Palace. Als ze op reis gaan met de koninklijke familie, overnachten de werknemers in deze lichte slaapkamers.

Bron: Housebeautiful.com

Bron beeld Elizabeth: Hollandse Hoogte