Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

William en Harry onthullen beeld prinses Diana

De brouille tussen de broers is even in de wacht gezet. Naar de onthulling van Diana's beeld werd al maandenlang uitgekeken, maar niet direct om redenen waar ze blij mee was geweest. Het was natuurlijk dé hereniging van zoons William en Harry waar iedereen het over had. Die twee zijn volgens insi...

William en Harry onthullen beeld prinses Diana

De brouille tussen de broers is even in de wacht gezet.

Naar de onthulling van Diana's beeld werd al maandenlang uitgekeken, maar niet direct om redenen waar ze blij mee was geweest. Het was natuurlijk dé hereniging van zoons William en Harry waar iedereen het over had.

Die twee zijn volgens insiders variërend van woest gebrouilleerd tot totally fine, maar als de twee tegenwoordig eens op dezelfde plek zijn (op hetzelfde continent is al een unicum, zeker in pandemietijden) wordt elke onderlinge blik angstvallig in de gaten gehouden. Er werd in ieder geval zonder veel animositeit van Kensington Palace naar de onthulling van het beeld gelopen door de heren.

De ceremonie speelde zich af in de Verzonken Tuin van Kensington Palace, waar ter gelegenheid van wat haar zestigste verjaardag had moeten zijn, het langverwachte eerbetoon aan prinses Diana werd onthuld. Met weinig genodigden (want corona), maar natuurlijk wel met haar twee liefhebbende zoons in de gelederen.

De broers gaven samen een verklaring...

...deden vertrouwd melig over de afhandeling...

... en namen samen het standbeeld nog even in zich op. Beiden hadden het eerder al eerder gezien in volle glorie op de sokkel. Harry vloog dagen geleden vanuit Los Angeles naar Londen, ging in quarantaine en vertrekt volgens intimi ook fluks weer na de ceremonie om Meghan, Archie en kersverse dochter Lilibet weer te versterken in het Amerikaanse. Hoeveel tijd hij in de tussentijd op afstand doorbracht met zijn broer is niet bekend. De geruchtenmolen zegt: geen enkele tijd.

Maar de beelden laten toch weer een minder koel plaatje zien dan gevreesd werd. Het gezelschap was weliswaar besloten, maar naast William en Harry waren van de familie wel de Spencers aanwezig: haar zussen Lady Jane Fellowes en Lady Sarah McCorquodale en haar broer Charles Spencer.

Hier lopen de Spencer'tjes naar de tuin...

...en het gezelschap hield het beleefd #noblesseoblige

Ook normaal gesproken vrij uitgesproken oom Charles hield het hartelijk. Diana kan trots op hen zijn 

Het beeld was een idee van William en Harry, ontstaan in 2017. Er moest volgens hen een herdenkingsplek komen op de plaats waar zij jaren woonde (en waar William en Kate met hun kinderen nog steeds wonen). Destijds was het twintig jaar geleden dat prinses Diana in Parijs om het leven kwam. De drie kinderen rond de prinses zijn 'universele kinderen' die Diana's liefde en werk voor kinderen symboliseren. 

"Dit is het moment om haar positieve impact op het VK en de wereld te eren met een permanent beeld", lieten de prinsen destijds weten. "We zijn geraakt door de lieve woorden en herinneringen die mensen de laatste maanden met ons delen over onze moeder. Het is duidelijk dat haar werk ook twintig jaar na haar dood nog belangrijk is voor velen. Ze raakte ontzettend veel levens. We hopen dat bezoekers van Kensington Palace bij haar beeld stil kunnen staan bij haar leven en haar nalatenschap."

Het beeld werd een paar dagen geleden al geplaatst op haar favoriete plek van het paleis, de verzonken tuin aan de parkzijde die voor iedereen die eens naar Londen gaat zeker een bezoekje waard is. Over de gelijkenis zal vast het een en ander te doen zijn, maar kudos om haar te stylen met een hippe megariem.

Inspiratie voor het beeld lijkt Diana's kerstkaart uit 1993 te zijn, haar eerste kerst als min of meer vrije vrouw: het beeld draagt die look.

Onder het beeld staat een fragment dat ook bij een herdenkingsdienst in 2007 langskwam.

Na afloop werd er nog even nagepraat. William en Harry bezochten de tuin als kinderen vaak met hun moeder. Voor de gelegenheid is die beplant met bloemen met een symbolische betekenis. Waaronder Vergeet-me-nietjes (haar favoriete bloem), Diana's Memory dahlia's, Ballerina-rozen (haar jeugddroom was ballerina worden) en lathyrus, de Spencer-variëteit die bloeit bij haar ouderlijk huis Althorp. 

Beeld: ANP, The Royal Family , Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in