Hij wil per se weer een rol in het openbare leven.
Er werd hem niet openlijk de rug toegekeerd en vuile blikken bleven achterwege. Maar duidelijk was wel dat de Windsors in het algemeen en kroonprins Charles en prins William in het bijzonder toch wat moeite hadden met de rol die prins Andrew (62) voor zichzelf opeiste tijdens de herdenkingsdienst voor zijn vader.
Zo stond hij erop om met haar mee te rijden van Windsor Castle naar Westminster Abbey (wat qua logistiek nog wel logisch was). Waar het de bedoeling was dat de Dean of Westminster haar naar haar plek zou brengen, iets wat Andrew negeerde en zelf deed voor hij zijn eigen plek op de eerste rij innam.
Hij had dat slim met zijn moeder geregeld toen Charles en Camilla in Ierland zaten voor een kleine Royal Tour en William en zijn vrouw acht dagen in de Cariben werkten. De staf van het hof was tegen, in het officiële draaiboek en de reeds gedrukte 'order of service' stond dat de prins met zijn dochters naar zijn plaats zou lopen. De naaste familie werd uiteindelijk voor het blok gezet door de Queen die had besloten dat het zo zou gaan en dan is iedereen uitgepraat.
Wie er welwillend instaat, zag een zorgzame zoon die zijn broze moedertje steun bood. Wie wat scherper keek, zag dat Andrew duidelijk zijn momentje pakte, weigerde om na afloop haar begeleiding over te geven aan zijn oudere broer Charles die naast haar zat en zich all together opwierp als haar nieuwe begeleider nu haar echtgenoot er niet meer is. Overigens tot genoegen van koningin Elizabeth, die een zwak heeft voor Andrew en hem graag gelukkig ziet. Je kan het een moeder niet kwalijk nemen, al helemaal niet omdat de dienst eigenlijk een privéaangelegenheid was.
De events rond haar 70-jarig regeringsjubileum zijn dat niet. Het is een dilemma voor de eredivisie van de Windsors. Andrew heeft het schandaal dat jarenlang het nieuws haalde voor 12 miljoen pond afgekocht, is niet veroordeeld en heeft geen strafblad. Daar staat tegenover dat hij door zijn koppigheid en enorme ego de koninklijke familie erg veel schade heeft toegebracht en als 9de in de lijn voor de troonopvolging best gemist kan worden qua werkbezoeken.
Het liefst ziet men hem op de achtergrond verdwijnen en dat is nu net wat Andrew niet wil. Hij genoot altijd immens van het 'aanzien' dat hij als lid van The Royal Family had. En is van mening dat alles nu is geregeld; hij denkt serieus dat de mensen hem weer enthousiast in de armen zullen sluiten. 'De prins is van mening dat hij de familie en de mensen nog veel te bieden heeft,' volgens een bron binnen Team Andrew.
Koningin Elizabeth en prins Andrew in 1973
Zijn beste troef in dezen is zijn goede band met zijn moeder, waar hij dan ook dolgraag mee geassocieerd wordt in de rol van haar vertrouweling. Daarvoor heeft hij nog één grote, mediagenieke kans en dat zijn de festiviteiten rond haar eerder genoemde Platinum Jubilee in juni.
Omdat hij geen koninklijke hoogheid meer is en zijn erebaantjes en beschermheerschappen heeft moeten opgegeven, kan hij niet in een fraai uniform voorop rijden bij Trooping the Colour. Maar hij kan wel 'front and center' verschijnen als haar begeleider. In tegenstelling tot Charles, Anne en Edward heeft hij officieel geen partner die er op dat moment eenzaam bij zou bungelen en het is de ideale manier om zich nog even te wentelen in haar schier onaantastbare glow. Onderschat Andrew niet, die piekert er niet over om naar de achtergrond te verdwijnen zolang koningin Elizabeth er nog is.
Foto's (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in