Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom zijn niet alle kleinkinderen van Queen Elizabeth prins of prinses?

William en Harry zijn bijvoorbeeld prinsen, maar Zara Tindall en Peter Philips dragen geen koninklijke titel. Hoe kan dat?

kleinkinderen Elizabeth

Queen Elizabeth liet acht kleinkinderen na. Slechts de helft daarvan is officieel prins of prinses. Hoe komt het eigenlijk dat niet alle kleinkinderen van wijlen de de koningin zo'n titel dragen?

Traditie

De prinselijke kleinkinderen van wijlen Queen Liz zijn prins William, prins Harry, prinses Beatrice en prinses Eugenie. Daarnaast mogen ook Zara Tindall, Peter Phillips, Louise Mountbatten-Windsor en James Mountbatten-Windsor Elizabeth hun grootmoeder noemen. Toch zijn zij officieel geen prinsen en prinsessen, en dat heeft alles te maken met een eeuwenoude traditie in The Royal Family die bepaalt dat de koninklijke titels alleen doorgegeven kunnen worden via de mannelijke lijn.

Het zit zo. Queen Elizabeth kreeg vier kinderen: Charles, Anne, Andrew en Edward. Vanwege de traditie kregen hiervan alleen de zoons de mogelijkheid om de titel van prins of prinses aan hun kinderen door te geven. Bij prins Charles en prins Andrew is dit ook gebeurd: Charles kreeg met wijlen prinses Diana prinsen William en Harry, en Andrew kreeg met Sarah Ferguson prinsessen Beatrice en Eugenie.

Prins Andrew

Prins Andrew had net als zijn broers de mogelijkheid om zijn kinderen tot prins of prinses te mogen benoemen, maar heeft hier geen gebruik van gemaakt. Aan The Sunday Times vertelde hij ooit dat hij en zijn vrouw hertogin Sophie hun kinderen proberen groot te brengen met het besef dat ze "moeten werken voor hun geld". Een titel als prins of prinses vonden ze daar niet bij passen. Het resultaat is dat Louise Mountbatten-Windsor en James Mountbatten-Windsor niet als prinses en prins door het leven gaan.

Uitzondering voor prinses Anne

Prinses Anne is weer een verhaal apart. Door de eeuwenoude traditie kon zij haar kinderen eigenlijk geen koninklijke titel geven, maar koningin Elizabeth besloot voor haar enige dochter een uitzondering te maken. Anne sloeg dit aanbod echter af, omdat ze hoopte dat haar kinderen een normalere jeugd zouden hebben. In 2020 zei ze over dat besluit: "Ik denk dat het waarschijnlijk makkelijker voor hen was. De meeste mensen zullen het ermee eens zijn dat er nadelen zitten aan het hebben van een koninklijke titel. Dus ik denk dat het, het juiste was om te doen".

Vorig jaar onthulde Zara Tindall dat ook zij dankbaar is voor de beslissing die haar moeder destijds heeft gemaakt. "Ik had geluk dat mijn moeder ons geen titels gaf en ik prijs haar voor dat besluit. We hebben veel geluk gehad dat we het op onze eigen manier konden doen", vertelde ze over haar eigen en Peters jeugd.

Royalty
  • Blauw Bloed
  • NL Beeld, Instagram @thewindsorsfamily