Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom iedereen weer zenuwachtig wordt van prins Andrew

Of prinses Anne niet als de bliksem tot Counsellor kan worden benoemd. De meest gestelde persvraag aan Buckingham Palace is momenteel of en wat koning Charles gaat doen aan het Probleem Andrew. In dit geval gaat het niet om het schandaal dat hem zijn positie kostte, maar om een oude positie die h...

Waarom iedereen weer zenuwachtig wordt van prins Andrew

Of prinses Anne niet als de bliksem tot Counsellor kan worden benoemd.

De meest gestelde persvraag aan Buckingham Palace is momenteel of en wat koning Charles gaat doen aan het Probleem Andrew. In dit geval gaat het niet om het schandaal dat hem zijn positie kostte, maar om een oude positie die hij nog wél heeft.

Anne en Andrew in 1971

In 2011, in afwachting van de geboorte van het eerste kind van prins William en zijn vrouw Catherine, regelde koningin Elizabeth dat jongens niet langer de voorkeur hadden boven meisjes in de lijn voor de troonopvolging. Dat was goed nieuws voor prinses Charlotte en slecht nieuws voor prinses Anne, die weliswaar de op één na oudste in het gezin van de Queen is, maar voor wie die regel niet met terugwerkende kracht opgaat. Andrew gaat in de hiërarchie dus voor haar.

George VI en zijn vrouw Elizabeth (de moeder van de Queen) in 1948

En daar wringt het, met het oog op de 'counsellors of state' van de nieuwe koning. Deze club is in 1937 opgericht door George VI; ertoe behoren mensen die officiële taken van de koning kunnen verrichten, als die voor korte tijd dat zelf niet kan (bijvoorbeeld omdat ie ziek is of even niet in staat is het zelf te doen).

William, Charles en Harry in 2014, toen de contacten nog hartelijk waren

Er zijn er vijf en daaronder bevinden zich automatisch de wettige partner van de monarch en de eerste vier in de lijn van de troonopvolging die boven de 21 zijn. In het geval van Charles III zijn dat dus zijn vrouw Camilla, prins William, prins Harry, prins Andrew en prins Beatrice.

Deze automatische aanstelling zorgt voor reuring en bezorgde blikken, omdat Beatrice, Harry en Andrew geen 'werkende royals' zijn en niet tot het Koninklijk Huis behoren. Liever zouden critici zien dat die drietal zou worden vervangen door prinses Anne, prins Edward en zijn vrouw Sophie, de gravin van Wessex, die allemaal wel al jaren onvermoeibaar werken voor de Kroon.

Hiervoor is een wetswijziging nodig en zo vlot als Charles zijn oudste zoon William aanwees als de nieuwe prins van Wales, zo treuzelt hij met deze beslissing (en trouwens ook met het doorgeven van de hertog van Edinburg-titel aan zijn jongste broer Edward, maar dit terzijde).

Nu zou het vooral een kwestie voor de bühne zijn, want er wordt maar zelden een beroep gedaan op een Counsellor of State. Is dat wel het geval dan kunnen ze bijvoorbeeld de opening van het Parlementaire jaar bijwonen, bij Privy Counsel (een soort Raad van State) meetings zijn, documenten ondertekenen namens de monarch en nieuwe ambassadeurs ontvangen.

Ze kunnen niets doen met Gemenebestzaken, geen premier aanwijzen, geen titels uitdelen of het parlement naar huis sturen zonder goedkeuring van het staatshoofd.

Beperkte macht, dus. Maar Anne en de Wessex'jes lijken toch meer geschikt voor de rol dan Beatrice (geen ervaring), Harry (luchtte zijn afkeer voor het koningshuis al uitbundig, woont niet meer in Engeland) en Andrew (bepaald niet van onbesproken gedrag).

Niemand betwist het recht van die laatste (nooit veroordeeld, geen strafblad) om deel uit te maken van het rouwproces rond zijn moeder, maar dat hij toch weer in uniform rondstapte, wat leek op rehabilitatie, baart critici zorgen: niemand wordt erg enthousiast van het idee dat de prins in geval van nood zijn oudere broer zou vervangen.

Reken er maar op dat Charles III hier snel een beslissing over zal moeten nemen, als de rouwperiode voor zijn moeder morgen voorbij is.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in