Virginia geeft prins Andrew de genadeslag

Door Ella Vermeulen
Virginia geeft prins Andrew de genadeslag

Net toen de prins dacht dat het allemaal niet erger kon...

Mocht prins Andrew na zijn kansloze interview over zijn vriendschap met veroordeeld pedofiel Jeffrey Epstein en de fall-out daarvan hebben gehoopt dat het ergste achter de rug was, dan komt hij bedrogen uit.

Uit research van de Daily Mail blijkt  dat de prins - derde kind van de Queen, hertog van York - bij de opening in 2009 van een groots opgezette technische universiteit in Djedda (Saudi-Arabië) als officieel handelsgezant voor  'verbijsterende belangenverstrengeling' zou hebben gezorgd.

Virginia geeft prins Andrew de genadeslag

Zo lobbyde hij succesvol voor de vestiging in Bahrein van een bankfiliaal van een bevriende zakenmagnaat, de exclusieve Luxemburgse Banque Haviland van David en diens zoon Jonathan Rowland. Wat niet erg klinkt als de Britse belangen dienen.

Virginia geeft prins Andrew de genadeslag

De krant haalde nog meer bewijzen boven water dat Andrew tijdens zijn officiële zakenreizen als handelsambassadeur op kosten van de belastingbetaler voornamelijk bezig was met zijn eigen belang. Het zou verklaren hoe Zijne Koninklijke Hoogheid zo buitengewoon riant leeft van een betrekkelijk bescheiden toelage.

Vanavond is Andrews positie bepaald niet beter geworden. BBC Panorama zond een interview uit met Virginia Giuffre (geboren als Virginia Roberts). Zij is een van de meest vocale slachtoffers van Epstein (en inmiddels niet meer de enige) en houdt vol op haar zeventiende, tussen 2001 en 2002, op last van Epstein als 'seksslaaf' drie keer met Andrew naar bed te zijn geweest in respectievelijk Londen, New York en Epsteins privé-eiland in de Maagdeneilandengroep. Ook op dit inmiddels beruchte kiekje: Ghislaine Maxwell (rechts) die jonge meisjes ronselde voor Epstein. 

Het interview is opgenomen vóór Andrew zijn interview aan Newsnight gaf waarin hij ontkende dat hij haar kende, zich haar niet herinnerde en ook ontkende dat hij seks met had haar gehad. Victoria denkt daar anders over: "Het was een heel angstige tijd in mijn leven. Hij weet wat er is gebeurd. Ik weet wat er is gebeurd. En slechts één van ons spreekt de waarheid."

Een paar quotes uit het interview:

  • "In de auto zegt Ghislaine dat ik voor Andrew moet doen wat ik voor Jeffrey doe en dat maakte me misselijk."
  • "Andrew was de afgrijselijkste danser die ik in mijn leven heb gezien."
  • "Zijn zweet was… het kwam er op neer dat het overal regende. Ik vond het walgelijk."
  • "Ik moest hem happy houden, dat was wat Jeffrey en Ghislaine van me verwachtten."

Victoria kwam overtuigend en oprecht over in het gesprek. Vooral het detail dat Andrews beveiligers erbij waren is interessant: dat zijn getuigen die kunnen verklaren dat de prins haar wel degelijk kent.

En deze email van Andrew aan Ghislaine is ook veelzeggend over zijn selectieve geheugenverlies. 

Virginia geeft prins Andrew de genadeslag

Hoe het nu verder gaat, is onduidelijk. Kroonprins Charles heeft geëist dat zijn broer tegenover hem open kaart speelt. De FBI wil Andrew graag spreken, Buckingham Palace heeft laten weten dat de prins geen diplomatieke onschendbaarheid geniet. Alle partijen, Scotland Yard incluis, lijken te hopen dat de hertog van York uiteindelijk vrijwillig zal meewerken aan het onderzoek. Of het ooit tot een veroordeling zal komen, valt op dit moment nog te betwijfelen. Duidelijk is wel dat Andrews leven zoals hij het gewend was, voorgoed voorbij is.

Foto's (c) ANP   

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in