"Met groot verdriet" hebben koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix kennis gegeven van de dood van prinses Christina.
Prinses Christina, de jongste zus van prinses Beatrix en de tante van koning Willem-Alexander, is vanmorgen overleden in een appartement op het terrein van Paleis Noordeinde' in Den Haag. Ze is 72 jaar geworden. De prinses was al enige tijd ziek, ze leed aan botkanker.
“Wij zijn verdrietig door het overlijden van onze lieve zus en tante. Christina was een markante persoonlijkheid met een warm hart. Met haar muzikale gedrevenheid en talent wist zij velen te beroeren. Wij koesteren de vele mooie herinneringen aan haar.” – WA, Máxima en Beatrix
— Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) August 16, 2019
De koninklijke familie zette een lieve en persoonlijke reactie online.
Maria Christina Prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld werd op 18 februari 1947 op Paleis Soestdijk in Baarn geboren als prinses Marijke, maar besloot in 1963 haar tweede doopnaam Christina te gaan gebruiken. Omdat Juliana tijdens de zwangerschap rode hond had gehad, werd Christina geboren met een oogafwijking.
Ze was aan een oog blind en aan het andere erg slechtziend. In de hoop op verbetering dan wel genezing zette Juliana gebedsgenezers Greet Hofmans in, wat een dermate omstreden situatie opleverde dat het koningshuis er bijna over struikelde.
In 1966 ging Christina pedagogiek studeren in Groningen, later volgde ze in Canada een zangopleiding aan het conservatorium. "Ik wilde graag mijn opleiding volgen in een omgeving waar ik gelijk kon zijn aan de andere studenten," zei ze later en ze wilde ook af van het imago van het 'zielige prinsesje', geboren met een oogafwijking.
Na de opleiding ging ze zangles geven aan kinderen geven in New York. "Dat ik me daar zo thuis voel, in sommige opzichten meer dan in Nederland, komt vooral doordat niemand me er kent," zei ze daarover. "Ik ben er een kleine vis in een grote vijver. In Nederland is het toch net andersom."
In New York leerde Christina de Cubaanse Jorge Guillermo kennen. Ze was zo verliefd op hem, dat ze blijkbaar niet zag dat het best een beetje opmerkelijk was dat hij samenwoonde met Amerikaan Ned O'Gorman met wie hij een jongetje, Ricky, opvoedde. Ofwel: Jorge had voor hij Christina leerde kennen een relatie met een man.
Waarom hij toch met een Nederlandse prinses in zee ging, weet niemand. Lokte de status, was het geldelijk gewin, had hij toch een zwak voor Christina? En was die door het ongelukkige huwelijk van haar ouders van mening dat er niets beters inzat? Ze verloofden zich op Valentijnsdag 1974, Christina vroeg geen toestemming aan het parlement ("Ik verlangde naar vrijheid") en raakte zo haar rechten op de troon kwijt. "We vertrouwen erop dat het een gelukkig huwelijk wordt," zei hij moeder Juliana nog hoopvol.
In 1975 trouwde ze met Jorge, met wie ze drie kinderen kreeg: Bernardo (1977), Nicolás (1979)en Juliana (1981).
Het gezin woonde op de Eikenhorst, Christina en Guillermo gingen in 1994 uit elkaar en scheidden officieel in 1996. Zij vestigde zich toen in New York, hij in Londen. De scheiding kostte haar zoveel dat ze een deel van haar bezittingen moest veilen om hem uit te kunnen kopen.
De prinses woonde na haar scheiding onder meer in New York en in Italië en hield zich bij voorkeur afzijdig van de spotlights, omdat ze het vervelend vond dat ze 'alleen omdat ze een Oranje is' een beetje publiek bezit was. Christina ging het liefst zo onopvallend mogelijk door het leven. Zoals ze lang geleden al zei: “Een alledaags leven leiden. Daar houd ik van en daar geloof ik in."
Prinses Christina, hier met haar dochter Juliana in 2010, studeerde zangpedagogiek en hield zich naast zang en muziek de laatste jaren bezig met dans- en klanktherapie, wat haar enige professionele band met Nederland zou worden. In Nederland werkte ze onder andere in Huizen en Breda met Stichting Visio om haar kennis over technieken op het gebied van dans, klank en fysieke aanraking bij ondersteuning aan blinden en slechtzienden te delen.
Prinses Christina was lid van het Comité van Aanbeveling van het naar haar vernoemde Prinses Christina Concours. Het concours wil kinderen in Nederland kennis laten maken met muziek en hen stimuleren hun talenten te ontwikkelen. Daarnaast was ze uiteraard aanwezig bij grote familiemijlpalen van de Oranjes, zoals hier in 2013, met zoon Bernardo.
Het stoffelijk overschot van Prinses Christina wordt overgebracht naar de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde, waar in besloten kring afscheid wordt genomen.
Het is in stijl met haar leven, waarover ze zei: "Ik beweeg me graag in de anonimiteit, waar die lading van prinses-zijn er niet is. Waar ik mensen kan ontmoeten en mensen mij aardig vinden om mijzelf, niet om wat ik ben." De crematie vindt donderdag eveneens in beslotenheid plaats. De koninklijke familie heeft een condoleanceregister geopend.
Vanwege het overlijden van Prinses Christina wordt de openstelling van Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen op 16 en 17 augustus afgelast.
Foto's © ANP, PPE Agency