Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Verdrietig nieuws: koningin Elizabeth (96) is overleden

De Queen was ook buiten het Verenigd Koninkrijk een fenomeen. De Britse koningin Elizabeth is overleden, zo meldt Buckingham Palace. Ze is vredig overleden in haar slaap. Ze werd sinds donderdag onder medisch toezicht gehouden op Balmoral, haar zomerresidentie. De Queen kampte sinds oktober 2021 ...

Verdrietig nieuws: koningin Elizabeth (96) is overleden

De Queen was ook buiten het Verenigd Koninkrijk een fenomeen.

De Britse koningin Elizabeth is overleden, zo meldt Buckingham Palace. Ze is vredig overleden in haar slaap. Ze werd sinds donderdag onder medisch toezicht gehouden op Balmoral, haar zomerresidentie. De Queen kampte sinds oktober 2021 met mobiliteitsproblemen en deed het al een tijdje zeer rustig aan.

Elizabeth Alexandra Mary (rechts) was niet voorbestemd om koningin te worden, bij haar geboorte was ze derde in de lijn voor de troonopvolging.

Ze groeide de eerste jaren van haar leven op in de relatieve luwte van het hof.

Haar leven kreeg een totaal andere draai toen haar oom Edward VIII in 1936 afstand deed van de troon, haar vader George hem opvolgde en zij kroonprinses werd.

WOII bracht Elizabeth als tiener door op Windsor Castle, met haar ouders en haar zusje Margaret. Men overwoog hen over te brengen naar Canada, maar hun moeder weigerde dit categorisch: "De kinderen gaan niet zonder mij. Ik zal de koning niet achterlaten. En de koning zal nooit vertrekken."

Elizabeth werkte in 1945 bij de Auxiliary Territorial Service, een vrouwenafdeling van het Britse leger. Ze werd opgeleid tot monteur en vrachtwagenchauffeur.

In 1947 trouwde ze met Philip Mountbatten, prins van Griekenland en Denemarken. Ze had hem leren kennen op haar 13de en eigenlijk toen al haar hart aan hem verloren. Hij was een frisse bries in haar wel zeer formele leven en het was een huwelijk uit liefde.

Met hem had ze een paar onbezorgde jaren op Malta, waar hij als marineofficier gelegerd was en ze als jong gezin weinig zorgen hadden.

Hoewel ze vooral bekend werd om haar stiff upperlip was Elizabeth privé een opgewekte vrouw die graag danste...

...en zo haar wildere momentjes had: hier speelde ze tikkertje aan boord van de Brittania.

Dat veranderende in 1952, toen haar vader overleed en Elizabeth - op dat moment voor een royal tour in Kenia - koningin werd.

Als staatshoofd brak ze het ene record na het andere – eerder dit jaar vierde ze haar 70-jarig regeringsjubileum - waarbij plichtsgetrouwheid als een rode draad door haar leven liep.

Niemand stond zo boven de partijen als zij, ze bleef haar hele leven als koningin een neutrale, verbindende factor die stond voor de constitutionele monarchie.

De Queen zal privé echter ook worden herinnerd om haar humor en haar kalmte, waarmee ze de familie al die jaren overeind hield.

Haar enige faux pas in al die jaren was wellicht haar trage reactie op de dood van prinses Diana.

Sommige mensen verwijten haar ook dat ze prins Andrew in bescherming nam toen die bij het Jeffrey Epstein-schandaal betrokken was. Het klopt dat ze hem als moeder nooit heeft laten vallen, maar ze heeft hem wel degelijk zijn eretitels afgenomen én zijn status als Koninklijke Hoogheid: moeilijke beslissingen nemen kon ze óók.

Koningin Elizabeth en haar drie opvolgers. Ze laat vier kinderen, acht kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen na.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in