Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Vanaf vandaag siert koning Charles de nieuwe Britse bankbiljetten

Het is de tweede vorst wiens gezicht op de briefjes prijkt.

Charles

Koning Charles is vanaf vandaag officieel op Britse bankbiljetten te zien. Het gaat om biljetten van 5, 10, 20 en 50 pond. Eerder verschenen er ook al munten met het portret van de vorst.

Nieuwe biljetten

Wijlen koningin Elizabeth was de eerste monarch wiens gezicht in 1960 op biljetten in Groot-Brittannië verscheen. Het is nu, zo'n 64 jaar later, voor het eerst dat The Bank of England het portret van de monarch op bankbiljetten wijzigt.

Andrew Bailey, de gouverneur van de centrale bank, bracht onlangs een bezoek aan Buckingham Palace om de eerste bankbiljetten met het portret van koning Charles te tonen. Vanaf vandaag zijn de nieuwe briefjes, met sierlijk portret van Charles, officieel in omloop.

NL Beeld / PA Images

Biljetten met het portret van Elizabeth blijven echter nog steeds geldig. En wie binnenkort naar het Verenigd Koninkrijk reist, zal de biljetten met Charles erop waarschijnlijk nog niet vaak tegenkomen. Ze worden namelijk beetje bij beetje uitgegeven.

Koning te rijk

Charles vervangt niet alleen langzaamaan zijn moeder op de Britse biljetten, hij bezit er ook aanzienlijk meer. Hij is namelijk officieel rijker dan zijn moeder, wijlen koningin Elizabeth. Dit meldde de 2024 Rich List van The Sunday Times onlangs. Op dit moment is hij met een vermogen van 610 miljoen pond – dat omgerekend neerkomt op zo’n 715 miljoen euro – de 258ste rijkste persoon van Groot-Brittannië. Toen Elizabeth overleed, bezat ze een schamele 450 miljoen euro.

Naar verluidt zijn Charles' optrekjes Sandringham Estate in Engeland en Balmoral Castle in Schotland zijn meest waardevolle bezittingen. Daarnaast zorgen investeringen en vastgoed ervoor dat de koning niet op een houtje hoeft te bijten. Tot slot prijkt er ook nog een indrukwekkende kunstcollectie aan zijn wand.

Toch ontbreekt er in de berekening van het riante bedrag nog één belangrijk onderdeel. Het kan namelijk niet anders dan dat Charles ook nog een flinke smak geld van zijn moeder heeft geërfd toen zij in 2022 overleed. Over de omvang van dat bedrag is er verder niets bekend, maar dat hij goed in de slappe was zit, is een ding dat zeker is!

Royalty
  • Royalty online, NU.nl, Archief
  • NL Beeld