Omarm je inner prinses en zet er óók eentje op.
Het is vandaag International Tiara Day waarop wordt gevierd dat elke vrouw een Queen is. Meer hebben we niet nodig om in de collectie van échte koningin Máxima te duiken, van haar instapmodelletje tot de Big Kahuna.
De Anna Paulowna Tiara
Hoewel het hoogst ongebruikelijk is om als met-een-prins-verloofd-burgermeisje een tiara te dragen, voelde koningin Beatrix in 2001 haarfijn aan dat Máxima zich kaaltjes zou voelen zónder, bij de bruiloft van kroonprins Haakon van Noorwegen met zijn Mette-Marit. Zo'n grote Royal Wedding, met alle Euroyals in hun indrukwekkendste bling, vroeg om een geste. Het werd de basis van de Anna Paulowna-tiara uit 1900, die leuk op te tuigen is met parels, maar dat was teveel van het goede voor de gelegenheid. De naam is overigens een raadsel, want de tiara is ver na Anna's tijd gemaakt, vermoedelijk voor koningin Wilhelmina.
De Antieke Pareltiara
Later droeg ze Máxima 'm wél met de parels en dan wordt ie gemakshalve de Antieke Pareltiara genoemd, om het onderscheid te kunnen maken.
De sterrentiara
Op haar bruiloft droeg Máxima de diamanten basis van de sterrentiara waarop zowel parelknopen als diamanten sterren kunnen worden bevestigd. Het werden de tienpuntige sterren, passend voor een royal ster in wording.
De diamanten bandeau
Indrukwekkend in zijn eenvoud: 27 diamanten van formaat, die samen zowel heel klassiek als een modern kunnen ogen: Máxima droeg de bandeau onder andere bij het huwelijk van kroonprinses Victoria van Zweden en prins Daniel.
De Württemberg Tiara
Deze Transformer Taart van diamanten en parels kan op vier verschillende manieren worden gedragen, onder andere met nog eens elf extra parels. Hij is gemaakt voor Wilhelmina, maar vooral bekend geworden door Beatrix, die 'm droeg op haar bruiloft.
De Aquamarijn Tiara
Dit art deco-model maakt deel uit van de Aquamarijnen Parure en is gemaakt door juwelier Van Kempen en Begeer. Het stuk met de peervormige aquamarijnen was een cadeau van koningin Wilhelmina en prins Henrik voor Juliana's 21ste verjaardag in 1930.
De Festoenen Tiara
Ook bekend als de tiara we love to hate (voor zover dat mogelijk is met zoiets verrukkelijks als een tiara). Oorspronkelijk gemaakt voor koningin Wilhelmina, kan worden gedragen als collier en als tiara en ziet er aanzienlijk leuker uit als ketting. Als tiara oogt ie er net iets teveel uit als een exemplaar uit de feestwinkel, toch?
De Mellerio
Deze tiara maakt deed uit van de Mellerio parure met robijnen. Hij is in 1889 gemaakt in opdracht van koning Willem III door de Franse juwelier Mellerio en ontworpen door Oscar Masin met een hoog feestversieringgehalte en het is een favoriet van HM.
De saffieren tiara
Voor de inhuldiging in 2013 droeg Máxima dit prachtstuk, gemaakt van 655 briljant geslepen diamanten en 33 Ceylonsaffieren. De tiara werd gemaakt in opdracht van koning Willem III voor zijn vrouw koningin Emma. Het afneembare saffier in het midden is een erfstuk van koningin Anna Paulowna, de echtgenote van Willem II. Emma droeg het sieraad tijdens de inhuldiging van Wilhelmina in 1898. Het saffieren diadeem wordt toegeschreven aan Maison Van der Stichel in Amsterdam. Hamel werkte bij juwelier Steltman, die een deel van de juwelencollectie van de Oranjes in onderhoud heeft.
De huisdiamanten
De tiara uit de parure met de huisdiamanten van Oranje (Huisdiamanten! It's good to be royal), gemaakt voor de inhuldiging van koningin Wilhelmina. Op zich al een oogverblindend stuk, maar helemaal verpletterend met de Stuart-diamant erop. Ze droeg de combinatie in 2018 voor het eerst, bij het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Welke is je favoriet?
Foto's (c) Brunopress, PPE Agency, Hollandse Hoogte
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in