Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

The Crown: Aberfan

Elke werkdag kijken we (spoilervrij!) naar één aspect uit een aflevering van het nieuwe seizoen van The Crown. Vandaag aflevering 3: de mijnramp in Aberfan. Als The Crown ergens sterk in is, dan is het in stukjes geschiedenis bovenhalen die veel mensen nog niet kennen. De mijnramp in het Zuid-Wel...

The Crown: Aberfan

Elke werkdag kijken we (spoilervrij!) naar één aspect uit een aflevering van het nieuwe seizoen van The Crown. Vandaag aflevering 3: de mijnramp in Aberfan.

Als The Crown ergens sterk in is, dan is het in stukjes geschiedenis bovenhalen die veel mensen nog niet kennen. De mijnramp in het Zuid-Welshe Aberfan was er zo een. In 1966 kwamen daar 144 mensen, onder wie 116 kinderen, om het leven toen een afvalberg van een steenkoolmijn inzakte.

In de aflevering is te zien hoe het paleis worstelt met de reactie op de ramp. Uiteindelijk brengen zowel prins Philip als de koningin een bezoek aan Aberfan, zij het later dan door velen gehoopt. Het levert een hele nare maar prachtige aflevering op, die smaakt naar een echte foto van de queen en prins Philip (die vandaag overigens precies 72 jaar getrouwd zijn) in Aberfan.

Philip en Elizabeth in Aberfan (let ook op de outfit)

En in de serie

Het kiekje hieronder geeft gelukkig een minder desolaat beeld van Aberfan: hier keert koningin Elizabeth in april 2012 terug naar Aberfan om een nieuwe basisschool te openen. Ze heeft Aberfan altijd een warm hart toegedragen en keerde in totaal nog vier keer terug naar het dorp in Wales.

Beeld: Getty Images/ANP/Netflix

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in