Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Te gast in Groenland: koningin Mary verschijnt in kek kostuum

De hoogheid pakte uit en ging gekleed in de kleurrijke plaatselijke klederdracht. 

Mary

De Deense koning Frederik en koningin Mary zijn met hun twee kinderen nog steeds op bezoek in Groenland. Gisteren werd het gezin op de kiek gezet in de stad Sismiut, waar de koningin – nog steeds stylish as ever – in een wel heel bijzonder kostuum verscheen.

Groenlandse klederdracht

Pubers prins Vincent en prinses Josephine hebben het aanbod om in de plaatselijke klederdracht te verschijnen hoogstwaarschijnlijk vriendelijk, doch resoluut, afgeslagen. En ook hun vader koning Frederik verscheen in een bescheiden zwart-witte outfit, waarbij hij alleen een paar traditionele Groenlandse laarzen combineerde. Het was dan ook koningin Mary die tijdens het langverwachte fotomoment de show stal:

De hoogheid koos namelijk voor een volledig traditionele outfit. Het pronkstuk van dit kostuum is zonder twijfel de opvallende kraag met kralen, welke in de tweede helft van de twintigste eeuw een nationaal symbool van Groenland werd. De eye catcher, die bestaat uit duizenden kleurrijke kraaltjes in prachtige geometrische patronen, wordt uit de kast getrokken tijdens feestdagen zoals verjaardagen en jubilea. Maar ook wanneer er niets te vieren valt, zoals bij een begrafenis het geval is, is het gebruikelijk om het kostuum aan te trekken. En zeg nou eerlijk: het geheel steekt heerlijk vrolijk af bij de grauwe, bewolkte luchten in Groenland.

Waarom Groenland?

Hoewel Groenland niet bepaald bij de Denen om de hoek is, is dit reusachtige eiland in het Noordpoolgebied een belangrijk deel van het Deense koninkrijk. En daarom stond een bezoek aan deze bijzondere regio, zoals het een kersvers koninklijk paar betaamd, natuurlijk hoog op de agenda. De afgelopen dagen is het gezin met hun schip, de Dannebrog, van plaats naar plaats gevaren. Hierbij bezochten de royals verschillende steden aan de westkust van het eiland.

Zoals we van het Deense koningspaar gewend zijn hebben we nog geen overdadige pracht en praal gezien. Sterker nog: op de planning was meermaals tijd vrijgemaakt voor ‘Kaffemik’-momenten, waarop de koning en koningin gewoon gezellig koffie drinken met de locals. Heerlijk!

Royalty
  • Instagram @detdanskekongehus, Libelle, Kongehuset.dk, Beau Monde
  • NL Beeld