Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Staatsbezoek: wat heeft Duitsland met de Oranjes?

Willem-Alexander en Máxima kunnen er niet stuk. Sinds de inhuldiging in 2013 bezochten koning Willem-Alexander en koningin Máxima alle deelstaten bij de buren. Morgen begint de grande finale... ...in Berlijn, compleet met een officieus afscheid van Frau Merkel die ze hier in 2013 bezochten (sterk...

Staatsbezoek: wat heeft Duitsland met de Oranjes?

Willem-Alexander en Máxima kunnen er niet stuk.

Sinds de inhuldiging in 2013 bezochten koning Willem-Alexander en koningin Máxima alle deelstaten bij de buren. Morgen begint de grande finale...

...in Berlijn, compleet met een officieus afscheid van Frau Merkel die ze hier in 2013 bezochten (sterk staaltje Flag Dressing van HM hier: oranje én de driekleur!). Het wordt ongetwijfeld een driedaags PR-feest, want de Duitsers zijn dol op royals in het algemeen en de Oranjes in het bijzonder. Waarom toch?

Bremen, 2019

"De Duitsers hebben eeuwenoude vorstelijke families, veel ouder dan onze monarchie," zegt historica en royaltykenner Reinildis van Ditzhuyzen in het Algemeen Dagblad. "Ze zijn het alleen kwijtgeraakt, missen de grandeur, glans en stabiliteit die erbij hoort."

Het helpt dat de Oranjes een familie met zeer veel Duitse voorouders zijn. Dat gaat terug tot 1544 toen René van Chalon, hoofd van het soevereine Franse prinsdom Orange kinderloos stierf...

...en zijn bezittingen naliet aan zijn Duitse neef Willem van Nassau (1533-1584). Als prins Willem is hij de stamvader van het Huis Oranje-Nassau.

Er is door de eeuwen heen uitbundig getrouwd met de buren. Drie van de vier grootouders van Willem-Alexander waren Duits, zijn Nederlandse oma was half Duits en ook zijn vader Claus werd uit Duitsland geïmporteerd. Met de klok mee Claus' vader Felix von Amsberg en moeder Gösta Freiin von dem Bussche-Haddenhausen, Bernhard, prins von Lippe-Biesterfeld en koningin Juliana, half-Duits door haar vader, prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin.

Dat is niet alleen zo gegroeid omdat het geografisch makkelijk was goede banden met de buren te houden, de keuze aan protestante huwelijkspartners van stand was in Duitsland simpelweg groter dan in eigen land.

'Paardrijden, jachtpartijen, het is echt een soort 'zweite Heimat' voor de Oranjes'

Ook nu zijn er nog veel privébanden. Willem-Alexander en Máxima hebben er een rijke vriendenkring.  Ver van de camera's  vinden weekendjes weg plaats en besloten feesten op prinselijke kastelen. Paardrijden, jachtpartijen, het is echt een soort 'zweite Heimat', waar ze ook wel eens een weekendje 'Qualitätszeit' met zijn tweeën doorbrengen.

Dat soort privémomenten zit er de komende drie dagen niet in, de koning houdt van een functioneel staatsbezoek met een vol programma en een stevige economische missie. Maar laten we eerlijk zijn: de warme ontvangst en de vele fans die ongetwijfeld zullen uitrukken zijn goede PR voor het koningshuis, net als simpelweg weer eens op deze manier uitgebreid in beeld komen.

Foto's (c) Getty Images, Nationaal Archief, Geneall

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in