Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Spaans koningshuis na de video: hoe is het nu?

De Spaanse koningin Letizia is 'getroffen, bezorgd en gekwetst' door de reacties op het dinsdag opgedoken videofragment waarin ze het aan de stok lijkt te hebben met haar schoonmoeder koningin Sofia.  Letizia’s oud-collega Imma Aguilar zou haar telefonisch hebben gesproken nadat een mediastorm wa...

Spaans koningshuis na de video: hoe is het nu?

De Spaanse koningin Letizia is 'getroffen, bezorgd en gekwetst' door de reacties op het dinsdag opgedoken videofragment waarin ze het aan de stok lijkt te hebben met haar schoonmoeder koningin Sofia. 

Letizia’s oud-collega Imma Aguilar zou haar telefonisch hebben gesproken nadat een mediastorm was uitgebroken over de opnamen.

Hoe kwam het zo

De troonswisseling in 2014 had voor spanningen gezorgd binnen de familie, mede doordat de machtsverhoudingen waren veranderd en Letizia sindsdien voorrang heeft boven haar schoonmoeder Sofía. 

Koning Felipe, die altijd een zeer goede band had met zijn moeder, had ook wat afstand genomen tot vader Juan Carlos, wiens laatste jaren op de troon gekenmerkt werden door schandalen. Dit jaar echter moesten de breuken worden gelijmd, in elk geval tussen de hoofdrolspelers in de familie.

Koning Juan Carlos, in januari tachtig geworden, kwam voor het eerst in vier jaar weer met Pasen naar Mallorca, waar de familie al jaren achtereen naar de kerk gaat. De foto's van de na het incident schijnbaar vrolijk poserende familie gingen heel Spanje rond. 

De missie van koning Felipe leek geslaagd. Totdat twee dagen later de filmbeelden opdoken waaruit het tegendeel bleek.

De verklaringen van de opnamen lopen uiteen. De consensus is dat Letizia opzettelijk en duidelijk verhinderde dat er een foto werd gemaakt van haar dochters Leonor en Sofia samen met koningin Sofia. 

Dat leidde ook tot een boze reactie van Leonor, die de hand van haar oma boos wegsloeg toen deze bleef proberen in beeld te blijven van de fotografen voor de kathedraal. De geschrokken koning Felipe moest de ruzie sussen terwijl koning Juan Carlos verbaasd toekeek.

Moederlijke reactie

Volgens Letizia zelf, zo vertelde Anguilar, was er niks anders aan de hand dan dat ze haar dochters wilde beschermen tegen al te opdringerige media. “Het was een natuurlijke en moederlijke reactie. Ze is zeer toegewijd aan haar werk, aan de rol die ze heeft, maar ook als moeder met zorg voor haar dochters”, aldus Aguilar.

Uit een online-opiniepeiling van de krant El Mundo bleek echter dat de uitleg van Letizia maar door weinig Spanjaarden werd geloofd. Dat het niet botert tussen de koninginnen Letizia en Sofia is een publiek geheim. 

Applaus en gefluit

Tijdens haar eerste publieke optreden sinds de videorel viel Letizia viel donderdag gefluit én applaus ten deel. Letizia werd donderdag bij aankomst bij een conferentie in Madrid opgewacht door zo'n honderd fotografen en cameramensen, die hoopten een glimp op te vangen van de geplaagde koningin. 

Het aanwezige publiek reageerde gemengd. Letizia kreeg zowel een bemoedigend applaus als negatieve opmerkingen te horen.

Bron: ANP. Beeld: ANP COPYRIGHT MMP MISCHA SCHOEMAKER