Als eerste staatshoofd ter wereld bood de koning zaterdag op Keti Koti formeel excuses aan voor de slavernij die op 1 juli 1873 werd afgeschaft. En dat is niet onopgemerkt gebleven.
.
Internationale media van de New York Times tot CGTN, de Chinese publieke omroep, brachten de historische mijlpaal prominent in hun journaals en nieuwssites.
Bij nazaten van tot slaaf gemaakten valt vooral de vraag om vergeving in goede aarde: die wordt beschouwd als oprecht en eerlijk.
De bezoekers van het Keti Koti Festival op het Amsterdamse Museumplein begroetten de woorden van excuses van koning Willem-Alexander met gejuich en applaus.
Honderden aanwezigen keken via schermen live mee naar het officiële gedeelte van de herdenking enkele kilometers verderop in de hoofdstad, in het Oosterpark.
BrunoPress/Patrick van Emst
De speech (je kunt hem hier lezen) was persoonlijk, kritisch, getuigde van reflectie en van de moed het slavernijverleden onder ogen te zien. ZM leek hier en daar geëmotioneerd en ook koningin Máxima had moeite haar tranen te bedwingen.
De koning maakte ook persoonlijke excuses voor de slavernij en het feit dat zijn voorouders geen korte metten maakten met de gruwelijkheden. "Er was een morele plicht om op te treden, maar ik vraag vergiffenis voor het gebrek aan handelen."
Reacties
Akwasi heeft er bewondering voor dat koning Willem-Alexander zaterdag zijn excuses heeft aangeboden voor de rol van Nederland in het slavernijverleden. "Eigenlijk heeft Willem-Alexander zich hiermee onsterfelijk gemaakt, zou je bijna kunnen zeggen", reageert de rapper voor de camera van RTL Boulevard.
"Want hij doet gewoon echt iets totaal anders dan wat er ligt in de lijn der verwachting als het gaat over zijn familie", legt Akwasi uit. "En dat is bewonderenswaardig."
Eerder deze week zei de rapper nog dat hij "geen mening" had over de mogelijke excuses van de koning. "Het zou mij niet verbazen als hij het niet doet", zei de rapper dinsdag tegen het publiek na het uitspreken van de jaarlijkse Anton de Kom-lezing. "En als hij het wel doet ook niet. Ik heb er geen mening over."
Akwasi, die in 2020 Omroep Zwart oprichtte, zei de acties die na eventuele excuses zouden volgen veel belangrijker te vinden. "Wat gaat er gebeuren? Wat ga je doen? Dat vind ik aan eventuele excuses het interessantst."
Nieuw hoofdstuk
.
Zanger Jeangu Macrooy heeft geëmotioneerd gekeken naar de toespraak van koning Willem-Alexander. De Surinaams-Nederlandse zanger noemt het "het begin van een nieuw hoofdstuk", zegt hij doelend op zijn songfestivalnummer Birth Of A New Age. "Het deed me meer dan ik dacht dat het zou doen", aldus Macrooy tegen het ANP.
"Er is zoveel strijd geleverd om hier te komen. Dat de koning op deze manier erkenning geeft, maar het ook over problemen van nu heeft, zoals heling en herstel. Dat heeft hij heel goed gedaan. De excuses waren al heel mooi, maar ook vergiffenis vragen voor het aandeel van zijn voorouders. Dat vond ik ook heel erg mooi."
'Juiste toonladder'
.
Ook actrice Gerda Havertong is geraakt door de toespraak. Ze zegt "ontzettend onder de indruk" te zijn van de woorden van de koning. "Hij heeft de juiste toonladder gekozen en geen enkele valse noot laten vallen."
Bij Havertong heeft de toespraak een gevoel van "vrede, tevredenheid en vertrouwen" opgeroepen, vertelt de actrice van Surinaamse afkomst aan het ANP. "Er is geen zin gestrand. Hij sprak ook niet met medelijden, maar met empathie en dat is precies de juiste manier."
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- BrunoPress/Patrick van Emst