Geen wonder dat prinses Caroline niets meer met hem te maken wil hebben.
Prins Ernst August van Hannover weet van geen ophouden. Op zijn CV een lange reeks van schandalen, van het veroorzaken van een diplomatieke rel door op de wereldtentoonstelling tegen het Turkse paviljoen te plassen tot menig geweldsincident (bedreiging, belediging, agressie, fysiek geweld, tien maanden voorwaardelijk).
Iemand anders zou op zijn 68ste met een slechte gezondheid misschien wat rustiger gaan leven. Zo niet de prins, die er eerder voor kiest zichzelf nog dieper in de nesten te werken.
Meest recente actie: de vete met zijn oudste zoon nog wat verergeren. Lang verhaal kort: de prins maakte een potje van het beheer van de bezittingen van de Hannovers (het landgoed Calenberg, wat landerijen, Kasteel Marienburg en het prinselijke Herrenhaus in Hannover), en droeg alles in 2004 op de schouders van zijn toen nog piepjonge oudste zoon, Ernst August Junior. Pa ging vervolgens uitbundig flierefluiten en ontpopte zich zo als een drankorgel zonder filter.
Junior (hier rechts in 2005, met zijn broer Christian) wist met bloed, zweet en saneren het familiebedrijf weer gezond te maken. Als dank werd hij in 2018 voor het eerst door zijn vader voor de rechter gesleept: nu de boel weer financieel gezond was, wilde hij het als hoofd van de familie allemaal weer terug wegens 'grove ondankbaarheid en ongerechtvaardigde verrijking'.
Meerdere rechters waren vrij snel klaar met de klacht, pijnpunt bleef Kasteel Mariënburg, de hoofdzetel van de Hannovers. Het moet worden gerenoveerd, de kosten hiervan worden op 27 miljoen euro beraamd. En dat geld heeft de familie niet. Ondanks een veiling van ‘koninklijke schatten’ in 2005, die bijna 44 miljoen euro opbracht, kwam Junior in overleg met de deelstaat tot het plan om het kasteel voor één symbolische euro aan de overheid te verkopen, om er zo samen een toeristische trekpleister van te maken.
"Met mijn middelen is een duurzame renovatie niet mogelijk. Wat mij betreft is de grens van de financiële haalbaarheid bereikt", zei Ernst August Jr. daarover. "In alle eerlijkheid, waar zou het geld vandaan moeten komen? De inkomsten die voortvloeien uit het kasteel waren vanaf het begin onvoldoende om Marienburg in stand te houden. Ik zou blij en trots zijn om het kasteel zelf te kunnen onderhouden, maar dat kan ik niet. Zo simpel is het."
'De opbrengst van de veiling is opgegaan aan het aflossen van de schulden van mijn vader'
Volgens Ernst August Jr. bestond de erfenis die zijn vader hem had nagelaten alleen maar uit schulden. "Het geld is in rook opgegaan", verklaarde hij. "Een groot deel van de opbrengst van de veiling in 2005 werd gebruikt om de schulden van mijn vader af te lossen die waren gemaakt voordat ik de verantwoordelijkheid nam."
Senior vindt dat de verkoop van het kasteel zijn belangen 'ernstig schaadt' en doet er alles aan om het te blokkeren. Daarnaast beweert hij dat zijn zoon kunststukken in bezit heeft die niet zijn rechtmatige eigendom zijn. Ondanks het feit dat in al die jaren procederen nog niet één rechter hem in het gelijk heeft gesteld, blijft Senior zich in de zaak vastbijten, ook nu hij zijn meest recente rechtszaak heeft verloren.
Hij heeft inmiddels een Oostenrijks incassobedrijf zijn volmacht gegeven om het proces verder te zetten. Het is een manier om vrijgesteld te worden van de hoge juridische kosten. In ruil zal het incassobedrijf 'na de overwinning een deel krijgen van de teruggewonnen erfenis'.
Senior moest dit wel doen omdat hij alweer dik in de schulden zit en zijn juridische kosten niet meer kon betalen: zijn eerdere advocaat spande een rechtszaak tegen hem aan om 74.000 euro aan onbetaalde rekeningen. De voorlopige deal is dat die zaak wordt gesloten als Ernst August voor november 50.000 euro terugbetaalt. Of dat gaat lukken is de vraag: de prins heeft simpelweg geen inkomsten van betekenis.
Het resultaat van deze bedroevende kwestie is een volstrekt verpestte relatie tussen vader en zoon. Senior beticht zijn oudste van vanalles, keurde de Ernst Augusts bruid prinses Ekaterina openlijk af, was in 2017 niet op hun bruiloft en heeft hun kinderen nog nooit ontmoet.
De enige binnen de familie met wie hij nog een lijntje heeft is zijn andere zoon Christian. Die belandde op zijn bruiloft met prinses Alessandra in het ziekenhuis met zijn vader, die weer eens stomdronken was. Kortom, Senior is best een problematische man.
Alexandra, Caroline en Ernst August in 2004
Geen wonder, dus, dat prinses Caroline van Hannover, geboren van Monaco, met wie hij nog altijd getrouwd is en dochter Alexandra heeft, ruime afstand van hem bewaard: hij was haar toch een tikkeltje te boers. Sinds 2008 leven ze gescheiden.
Alexandra heeft geen behoefte aan contact met haar vader (dit is de laatste foto die in het openbaar van hen werd gemaakt, in 2008) en heeft zich zelfs na haar 18de katholiek laten omdopen om openlijk voor de familie van haar moeder te kiezen.
Ze is weer wel heel close met haar halfbroers.
Caroline en Ernst August in 2004
De reden dat Caroline niet gewoon van de prins scheidt, is vermoedelijk een financiële: de Grimaldi's zijn schathemelrijk en ze heeft geen zin door middel van alimentatie of een afkoopsom zijn schulden weg te werken.
De prins heeft inmiddels al geruime tijd een relatie met kunstenares Claudia Stilianopoulos.
De 2020 kerstkaart van de Hannovertjes
Junior woont intussen in een deel van het Herrenhaus, de rest is opgesteld als expositieruimte. Ekaterina en hij hebben drie kleine kinderen, Elisabeth (4), Welf (3) en Eleanora (1) en zijn vrij actief in de gemeenschap en geliefd binnen de aristocratie. De prins zegt de rechtszaken die zijn vader nog wil aanspannen 'met vertrouwen tegemoet te zien.'
Foto's (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in