Sandringham Summit: hoe staan de Windsors ervoor?

Sandringham Summit: hoe staan de Windsors ervoor?

Hoogspanning op de winterresidentie van de Queen.

'Onder druk wordt alles vloeibaar' wordt wel eens gezegd. Zo ook de brouille tussen prins William en prins Harry, die de laatste tijd via vertrouwelingen met de pers spraken...

Sandringham Summit: hoe staan de Windsors ervoor?

...en vandaag met het meest opmerkelijke nieuws kwamen: een gezamenlijke verklaring.

Sandringham Summit: hoe staan de Windsors ervoor?

De verklaring verwijst naar het 'kolderverhaal' dat William Harry uit het koningshuis zou hebben gepest. De broers mogen dan momenteel van mening verschillen over veel zaken, dít wilden ze toch even rechtgezet hebben: "Voor broers die zeer betrokken zijn bij problemen rond mentale gezondheid is het gebruik van dit soort ophitsende taal aanstootgevend en in potentie schadelijk."

Sandringham Summit: hoe staan de Windsors ervoor?

Wat gebeurde er verder? De afgelopen dagen hebben stafleden van Buckingham Palace (de Queen), Clarence House (kroonprins Charles), Kensington Palace (prins William) en Sussex (prins Harry) opties uitgewerkt om het vertrek van prins Harry en hertogin Meghan uit de eredivisie van de Windsors in goede banen te leiden.

Sandringham Summit: hoe staan de Windsors ervoor?

Vandaag spraken alle partijen elkaar in de bibliotheek van Sandringham House. Onderwerpen die aan bod kwamen, waren onder andere waar de Sussex'jes nu precies willen gaan wonen in 'Noord-Amerika' en kwesties als visa, belasting en security. De Queen wil daarnaast vermoedelijk de garantie dat het zakenimperium dat Harry en Meghan voor ogen hebben de reputatie van de koninklijke familie geen schade zal berokkenen.

Charles  - hij blijkt sinds het huwelijk van Harry en Meghan in 2018 miljoenen meer in de manier van leven van de Sussex'jes te hebben geïnvesteerd dan eerder werd gedacht - was rechtstreeks uit Oman naar Sandringham gegaan. Hij lunchte met koningin Elizabeth en Harry die rond half twaalf arriveerde via een achteringang. Harry had zijn familie niet meer gezien sinds begin november. De prins miste zijn grootvader Philip die zich zo'n beetje tegelijk naar zijn huis Woodfarm Cottage liet rijden. Deze foto is van vorig jaar. 

Sandringham Summit: hoe staan de Windsors ervoor?

William voegde zich om kwart voor twee bij hen, hij verbleef op Anmer Hall, het buitenhuis van de Cambridge'jes in Norfolk. Buckingham Palace heeft eerder al laten weten te werken aan een 'exit deal' die deze week rond moet komen, maar waarschuwt tegelijk dat het maanden zal duren om die deal ook echt concreet te maken. Het moet een blauwdruk opleveren die ook in de toekomst werkbaar moet zijn, voor prinses Charlotte en Louis (hier bij Trooping the Colour in 2019).

Sandringham Summit: hoe staan de Windsors ervoor?

Aan het einde van de middag liet de Queen een verklaring uitgaan waarin ze vooral klonk als liefdevolle oma en die Harry en Meghan hopelijk wat uit de vuurlinie van de pers haalt. Er is sprake van 'constructieve gesprekken' en de koningin laat weten 'dat de familie en ik Harry en Meghans wens om een nieuw leven als jong gezin te creëren volledig steunen. Hoewel we liever hadden gezien dat ze fulltime werkende leden van The Royal Family zouden zijn gebleven, respecteren en begrijpen we hun wens om een meer onafhankelijk leven te leiden als gezin, terwijl ze ook een gewaardeerd deel van mijn familie blijven." Ook Noord-Amerika is verduidelijkt naar Canada, onderdeel van het Britse Gemenebest. Toronto, waar Meghan jaren woonde en veel vrienden heeft, is een serieuze optie.

Sandringham Summit: hoe staan de Windsors ervoor?

Wat opvalt aan de verklaring is - naast de verzoenende toon - dat koningin Elizabeth niet naar Harry en Meghan verwijst met hun officiële titel hertog en hertogin van Sussex. Dat zou zomaar een eerste aanwijzing kunnen zijn voor een nieuwe situatie waarin mijnheer en mevrouw Sussex wel deel blijven uitmaken van de Windsors, maar niet meer per se van de Koninklijke Familie, zodat ze hun handen helemaal vrij hebben om zelf hun geld te verdienen. 

Foto's (c) ANP, Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in