Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Royals en het lot van de eeuwige tweede zijn

Joachim, Andrew, Astrid, Harry, Constantijn – hoe gaan ze er mee om? Het is geen benijdenswaardige positie, geboren worden als tweede in de lijn van de troonopvolging, bleek deze week maar weer uit de Deense Titelrel. Margrethe's Game of Thrones Deense prinsen en prinses verliezen hun titels Kind...

Royals en het lot van de eeuwige tweede zijn

Joachim, Andrew, Astrid, Harry, Constantijn – hoe gaan ze er mee om?

Het is geen benijdenswaardige positie, geboren worden als tweede in de lijn van de troonopvolging, bleek deze week maar weer uit de Deense Titelrel.

Margrethe's Game of Thrones

In het begin hoor je er nog helemaal bij. Maar naarmate je ouder wordt en de troonopvolger settelt en kinderen krijgt, zak je steeds verder weg in de hiërarchie. En om het ergste geval heb je dan geen studie of werkervaring om op terug te vallen.

Hoe een lid van een koninklijke familie daar mee omgaat, bepaalt voor een groot deel zijn imago en ook wel zijn of haar levensgeluk. Prins Harry, hier nog close met zijn oudere broer William, is met slaande deuren vertrokken en vooralsnog in Amerika en als internationaal 'global leader' geen succes.

Prins Andrew was ooit een hunky oorlogsheld, maar wist sinds zijn vertrek bij de marine niet zinvol vorm te geven aan zijn leven. Zijn jaren als onbezoldigd handelsambassadeur leverden hem de reputatie op van een arrogante, lompe, verwende en niet al te snuggere man. Het Jeffrey Epstein-schandaal heeft van hem een paria gemaakt.

Joachim van Denemarken was eerder open over zijn positie: "De kroonprins volgt het geijkte pad, maar er is niets gedefinieerd voor de tweede zoon en zijn vrouw, niet zwart op wit en niet in gesproken woord. Mijn vader heeft in dezelfde onbevredigende situatie gezeten en nooit kans gezien zijn plek binnen de koninklijke familie vast te leggen. We moeten het zelf uitzoeken, terwijl we ook binnen de rol van de nummer twee in de rangorde moeten blijven."

Zijn vrouw prinses Marie liet ook al eens doorschemeren dat hun verhuizing naar Parijs niet geheel vrijwillig was geweest: "Wij zijn niet altijd degenen die beslissen. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen dat weten. Ik vond het heerlijk om in Denemarken te wonen, het is een fijn land. Alles werkt er goed en er zijn niet veel problemen."

Volgens insiders werden Joachim en zijn stilletjes weggewerkt: 'Er stond nooit meer iets in de agenda voor hen.' "Ik ga er niet over uitweiden," zegt Marie, "maar het was niet onze keuze om naar Parijs te verhuizen. Ik wil dat mensen dat weten." Joachim werkt er op de Deense ambassade als militair attaché, Marie zet zich in voor gezonde maaltijden.