Joachim, Andrew, Astrid, Harry, Constantijn – hoe gaan ze er mee om?
Het is geen benijdenswaardige positie, geboren worden als tweede in de lijn van de troonopvolging, bleek deze week maar weer uit de Deense Titelrel.
Margrethe's Game of Thrones
- Deense prinsen en prinses verliezen hun titels
- Kinderen prins Joachim 'voelen zich verstoten'
- Hoe koningin Margrethe haar eigen Golden Jubilee verpestte
In het begin hoor je er nog helemaal bij. Maar naarmate je ouder wordt en de troonopvolger settelt en kinderen krijgt, zak je steeds verder weg in de hiërarchie. En om het ergste geval heb je dan geen studie of werkervaring om op terug te vallen.
Hoe een lid van een koninklijke familie daar mee omgaat, bepaalt voor een groot deel zijn imago en ook wel zijn of haar levensgeluk. Prins Harry, hier nog close met zijn oudere broer William, is met slaande deuren vertrokken en vooralsnog in Amerika en als internationaal 'global leader' geen succes.
Prins Andrew was ooit een hunky oorlogsheld, maar wist sinds zijn vertrek bij de marine niet zinvol vorm te geven aan zijn leven. Zijn jaren als onbezoldigd handelsambassadeur leverden hem de reputatie op van een arrogante, lompe, verwende en niet al te snuggere man. Het Jeffrey Epstein-schandaal heeft van hem een paria gemaakt.
Joachim van Denemarken was eerder open over zijn positie: "De kroonprins volgt het geijkte pad, maar er is niets gedefinieerd voor de tweede zoon en zijn vrouw, niet zwart op wit en niet in gesproken woord. Mijn vader heeft in dezelfde onbevredigende situatie gezeten en nooit kans gezien zijn plek binnen de koninklijke familie vast te leggen. We moeten het zelf uitzoeken, terwijl we ook binnen de rol van de nummer twee in de rangorde moeten blijven."
Zijn vrouw prinses Marie liet ook al eens doorschemeren dat hun verhuizing naar Parijs niet geheel vrijwillig was geweest: "Wij zijn niet altijd degenen die beslissen. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen dat weten. Ik vond het heerlijk om in Denemarken te wonen, het is een fijn land. Alles werkt er goed en er zijn niet veel problemen."
Volgens insiders werden Joachim en zijn stilletjes weggewerkt: 'Er stond nooit meer iets in de agenda voor hen.' "Ik ga er niet over uitweiden," zegt Marie, "maar het was niet onze keuze om naar Parijs te verhuizen. Ik wil dat mensen dat weten." Joachim werkt er op de Deense ambassade als militair attaché, Marie zet zich in voor gezonde maaltijden.
Toch is niet iedereen gevoelig voor de vloek van de Eerste Reserve. Prins Carl Philip van Zweden bouwde met een vriend en collega een succesvolle ontwerpstudio op. Hij doet in de marge ook nog wel eens wat voor het koninklijk huis, maar leidt toch vooral zijn eigen leven met prinses Sofia en hun drie kinderen, die geen koninklijke status hebben.
Ook prins Constantijn (en eerder prins Friso, hier rond 1980) studeerden en zetten in op eigen levens en eigen activiteiten, in de wetenschap dat de kans zeer klein was dat ze op de troon terecht zouden komen.
Hun kinderen kregen bij de geboorte de bescheidenere titel van graaf en gravin; waar innovatieprins Constantijn zich mee bezig houdt, schuurt niet met de activiteiten die hij sporadisch voor de Kroon verricht.
Felix van Luxemburg, de tweede zoon van groothertog Henri, bleef evenmin plakken in het paleis, maar trok zijn eigen plan. Hij studeerde, verdiepte zich in marketing en PR, werkt als consultant op dat gebied en bestiert met zijn vrouw Claire wijndomein Château Les Crostes in Frankrijk.
Prins Astrid bleef wél binnen het koninklijk huis en hield zich daar bezig met het opvoeden van haar vijf kinderen en een keur aan goede doelen. Tegenwoordig is ze vooral actief als speciaal pleitbezorger voor onder andere slachtoffers van landmijnen, maar ook een handelsmissie kun je aan haar overlaten.
Het kán dus wel zonder toestanden gaan. Misschien is het vooral een kwestie van vroeg duidelijkheid scheppen zodat iedereen weet waar hij of zij mee af is? Dat is ook de volgende generatie eerste reserves – Gabriël van België, Sofia van Spanje, Charlotte van Cambridge, Sverre van Noorwegen, Oscar van Zweden, Baby Luxemburg én prinses Alexia - gegund.
Foto's (c) Getty Images, The Royal Family, Brunopress, Kungahuset, Kongehuset, Belgian Monarchy
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in